WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Słodka i pełna orzechów baklawa

Jeśli masz ochotę na słodki deser, który na myśli przywodzi słoneczną Grecję, koniecznie zrób baklawę. Co prawda na jej przygotowanie musisz poświęcić troszkę więcej czasu, ale smakowity efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Słodka i pełna orzechów baklawaSłodka i pełna orzechów baklawa
Karolina Wójciga

Składniki

  • 2 opakowania ciasta filo,
  • 1/2 kg orzechów włoskich,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła klarowanego,
  • pistacje drobno posiekane, do dekoracji.

Na syrop:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przepis

Zacznij od przygotowania syropu, ponieważ, zanim polejesz nim ciasto, musi ostygnąć. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj całość. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnuszka. Po 10 minutach powinien powstać słodki syrop.
Orzechy wraz z cynamonem i cukrem rozdrobnij przy pomocy blendera, ale nie na pył. Formę, w której będziesz piec baklawę, wysmaruj masłem. Jej dno wyłóż ciastem filo i je także posmaruj cienką warstwą masła (najlepiej przy pomocy pędzelka). W ten sam sposób ułóż jeszcze siedem płatów, za każdym razem posmaruj je tłuszczem. Teraz połowę orzechów wyłóż na ciasto i wyrównaj. Ułóż kolejne 4 płaty i każdy pokryj cienką warstwą masła. Dodaj pozostałą porcję zmielonych orzechów i resztę płatów ciasta także posmarowanych tłuszczem.
Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto w kwadraty lub romby, ale nie przyciskaj noża do końca. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, polej równomiernie syropem i posyp posiekanymi pistacjami. Gotowe!
Poczekaj, aż baklawa ostygnie. Jeśli dasz radę powstrzymać się przed zjedzeniem jej, zaczekaj do następnego dnia – będzie jeszcze lepsza.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇