Słodka i pełna orzechów baklawa

Jeśli masz ochotę na słodki deser, który na myśli przywodzi słoneczną Grecję, koniecznie zrób baklawę. Co prawda na jej przygotowanie musisz poświęcić troszkę więcej czasu, ale smakowity efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Słodka i pełna orzechów baklawaSłodka i pełna orzechów baklawa
Karolina Wójciga

Składniki

  • 2 opakowania ciasta filo,
  • 1/2 kg orzechów włoskich,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła klarowanego,
  • pistacje drobno posiekane, do dekoracji.

Na syrop:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przepis

Zacznij od przygotowania syropu, ponieważ, zanim polejesz nim ciasto, musi ostygnąć. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj całość. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnuszka. Po 10 minutach powinien powstać słodki syrop.
Orzechy wraz z cynamonem i cukrem rozdrobnij przy pomocy blendera, ale nie na pył. Formę, w której będziesz piec baklawę, wysmaruj masłem. Jej dno wyłóż ciastem filo i je także posmaruj cienką warstwą masła (najlepiej przy pomocy pędzelka). W ten sam sposób ułóż jeszcze siedem płatów, za każdym razem posmaruj je tłuszczem. Teraz połowę orzechów wyłóż na ciasto i wyrównaj. Ułóż kolejne 4 płaty i każdy pokryj cienką warstwą masła. Dodaj pozostałą porcję zmielonych orzechów i resztę płatów ciasta także posmarowanych tłuszczem.
Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto w kwadraty lub romby, ale nie przyciskaj noża do końca. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, polej równomiernie syropem i posyp posiekanymi pistacjami. Gotowe!
Poczekaj, aż baklawa ostygnie. Jeśli dasz radę powstrzymać się przed zjedzeniem jej, zaczekaj do następnego dnia – będzie jeszcze lepsza.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary