Słodka i pełna orzechów baklawa
Jeśli masz ochotę na słodki deser, który na myśli przywodzi słoneczną Grecję, koniecznie zrób baklawę. Co prawda na jej przygotowanie musisz poświęcić troszkę więcej czasu, ale smakowity efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 opakowania ciasta filo,
- 1/2 kg orzechów włoskich,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 200 g masła klarowanego,
- pistacje drobno posiekane, do dekoracji.
Na syrop:
- 1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka soku z cytryny.
Zacznij od przygotowania syropu, ponieważ, zanim polejesz nim ciasto, musi ostygnąć. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj całość. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnuszka. Po 10 minutach powinien powstać słodki syrop.
Orzechy wraz z cynamonem i cukrem rozdrobnij przy pomocy blendera, ale nie na pył. Formę, w której będziesz piec baklawę, wysmaruj masłem. Jej dno wyłóż ciastem filo i je także posmaruj cienką warstwą masła (najlepiej przy pomocy pędzelka). W ten sam sposób ułóż jeszcze siedem płatów, za każdym razem posmaruj je tłuszczem. Teraz połowę orzechów wyłóż na ciasto i wyrównaj. Ułóż kolejne 4 płaty i każdy pokryj cienką warstwą masła. Dodaj pozostałą porcję zmielonych orzechów i resztę płatów ciasta także posmarowanych tłuszczem.
Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto w kwadraty lub romby, ale nie przyciskaj noża do końca. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, polej równomiernie syropem i posyp posiekanymi pistacjami. Gotowe!
Poczekaj, aż baklawa ostygnie. Jeśli dasz radę powstrzymać się przed zjedzeniem jej, zaczekaj do następnego dnia – będzie jeszcze lepsza.
Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze