Trwa ładowanie...
d322i7d
04-08-2021 10:16

Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk

Przepis

Jemista to jedno z moich ulubionych greckich dań – faszerowane ryżem papryki, do tego obowiązkowo pieczone ziemniaki, czosnek i cebula. Najlepiej smakują z tzatzikami, ale same też są obłędne. W Grecji spotkacie również wersję z mielonym mięsem, ale moim zdaniem opcja wegetariańska wygrywa. Zamiast papryk możecie użyć wydrążonych pomidorów, cukinii, bakłażanów, a nawet cebuli.

d322i7d
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Kalimera. Grecka kuchnia radości
Źródło: Kalimera. Grecka kuchnia radości
Składniki
  • 6 papryk
  • około 200 gramów ryżu długoziarnistego (około 2 pełnych łyżek na warzywo)
  • 1 biała cebula
  • 3 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 4–5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 mililitrów oliwy
  • około 300 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
  • oregano
  • sól, pieprz
Przepis
  • Wydrąż papryki. Zachowaj czapeczki (nie znajduję lepszego słowa) wraz z ogonkami.
  • Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażaj posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Po chwili wlej ciepłą wodę (lub bulion). Dodaj przyprawy i koperek. Zdejmij z ognia, gdy ryż wchłonie większość wody, czyli po około 2–3 minutach.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij wszystkie papryki do około ⅔ objętości. Do każdej wlej nieco wody i przykryj czapeczkami.
  • Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, blasze lub brytfannie. Pomiędzy nimi rozrzuć czosnek oraz pokrojone na ćwiartki ziemniaki i czerwone cebule. Na warzywa wylej pomidory z puszki i polej wszystko obficie oliwą z oliwek.
  • Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie pieczenia delikatnie wymieszaj ziemniaki i pozostałe warzywa.
  • Gotowe jemista posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Jedz lekko przestudzone.

Przepis pochodzi z książki Sturisa Dionisiosa "Kalimera. Grecka kuchnia radości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj