Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk

Jemista to jedno z moich ulubionych greckich dań – faszerowane ryżem papryki, do tego obowiązkowo pieczone ziemniaki, czosnek i cebula. Najlepiej smakują z tzatzikami, ale same też są obłędne. W Grecji spotkacie również wersję z mielonym mięsem, ale moim zdaniem opcja wegetariańska wygrywa. Zamiast papryk możecie użyć wydrążonych pomidorów, cukinii, bakłażanów, a nawet cebuli.

Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasykJemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 papryk
  • około 200 gramów ryżu długoziarnistego (około 2 pełnych łyżek na warzywo)
  • 1 biała cebula
  • 3 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 4–5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 mililitrów oliwy
  • około 300 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
  • oregano
  • sól, pieprz

Przepis

  • Wydrąż papryki. Zachowaj czapeczki (nie znajduję lepszego słowa) wraz z ogonkami.
  • Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażaj posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Po chwili wlej ciepłą wodę (lub bulion). Dodaj przyprawy i koperek. Zdejmij z ognia, gdy ryż wchłonie większość wody, czyli po około 2–3 minutach.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij wszystkie papryki do około ⅔ objętości. Do każdej wlej nieco wody i przykryj czapeczkami.
  • Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, blasze lub brytfannie. Pomiędzy nimi rozrzuć czosnek oraz pokrojone na ćwiartki ziemniaki i czerwone cebule. Na warzywa wylej pomidory z puszki i polej wszystko obficie oliwą z oliwek.
  • Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie pieczenia delikatnie wymieszaj ziemniaki i pozostałe warzywa.
  • Gotowe jemista posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Jedz lekko przestudzone.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości