Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk

Jemista to jedno z moich ulubionych greckich dań – faszerowane ryżem papryki, do tego obowiązkowo pieczone ziemniaki, czosnek i cebula. Najlepiej smakują z tzatzikami, ale same też są obłędne. W Grecji spotkacie również wersję z mielonym mięsem, ale moim zdaniem opcja wegetariańska wygrywa. Zamiast papryk możecie użyć wydrążonych pomidorów, cukinii, bakłażanów, a nawet cebuli.

Jemista - nadziewane papryki. Grecki klasykJemista - nadziewane papryki. Grecki klasyk
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 papryk
  • około 200 gramów ryżu długoziarnistego (około 2 pełnych łyżek na warzywo)
  • 1 biała cebula
  • 3 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 4–5 ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 mililitrów oliwy
  • około 300 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
  • oregano
  • sól, pieprz

Przepis

  • Wydrąż papryki. Zachowaj czapeczki (nie znajduję lepszego słowa) wraz z ogonkami.
  • Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażaj posiekaną cebulę. Wsyp ryż i wymieszaj. Po chwili wlej ciepłą wodę (lub bulion). Dodaj przyprawy i koperek. Zdejmij z ognia, gdy ryż wchłonie większość wody, czyli po około 2–3 minutach.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij wszystkie papryki do około ⅔ objętości. Do każdej wlej nieco wody i przykryj czapeczkami.
  • Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, blasze lub brytfannie. Pomiędzy nimi rozrzuć czosnek oraz pokrojone na ćwiartki ziemniaki i czerwone cebule. Na warzywa wylej pomidory z puszki i polej wszystko obficie oliwą z oliwek.
  • Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie pieczenia delikatnie wymieszaj ziemniaki i pozostałe warzywa.
  • Gotowe jemista posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Jedz lekko przestudzone.
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯