Sałatka grecka na kozifetce. Lekki pomysł na kolację
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czerwona
- garść oliwek czarnych
- 250 g sera koziego w typie fety
Sos:
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- natka pietruszki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czerwona
- garść oliwek czarnych
- 250 g sera koziego w typie fety
Sos:
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- natka pietruszki
Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki – obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę. Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze