Grecka horta. Możesz podać zamiast jarzynki do obiadu
Słowo "horta" w języku greckim oznacza "chwasty". Zbieranie przez Greków chwastów w okresie, gdy natura odradza się po zimie, to już tradycja (warto pamiętać, że w Grecji zima bywa bardziej deszczowa niż śnieżna), a horta jest klasycznym daniem z dzikiej zieleniny przygotowywanym przez Greków, którzy zieleninę uwielbiają i wysoko cenią.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Sposób przygotowania: Duszenie
Składniki
Przepis
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć umyte listki cykorii i lekko podduś. Gotowe liście przełóż na talerz.
- Dodaj pokruszoną fetę i – jeśli lubisz – jajko sadzone. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Chleb pokrój na małe kawałki, podsmaż na suchej patelni. Gotowy skrop oliwą.
- Hortę możesz podawać jako przystawkę albo jako dodatek do dań głównych.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl