Grecka horta. Możesz podać zamiast jarzynki do obiadu
Słowo "horta" w języku greckim oznacza "chwasty". Zbieranie przez Greków chwastów w okresie, gdy natura odradza się po zimie, to już tradycja (warto pamiętać, że w Grecji zima bywa bardziej deszczowa niż śnieżna), a horta jest klasycznym daniem z dzikiej zieleniny przygotowywanym przez Greków, którzy zieleninę uwielbiają i wysoko cenią.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć umyte listki cykorii i lekko podduś. Gotowe liście przełóż na talerz.
- Dodaj pokruszoną fetę i – jeśli lubisz – jajko sadzone. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Chleb pokrój na małe kawałki, podsmaż na suchej patelni. Gotowy skrop oliwą.
- Hortę możesz podawać jako przystawkę albo jako dodatek do dań głównych.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze