Trwa ładowanie...
d3ar3l2

Grecka horta. Możesz podać zamiast jarzynki do obiadu

Przepis

Słowo "horta" w języku greckim oznacza "chwasty". Zbieranie przez Greków chwastów w okresie, gdy natura odradza się po zimie, to już tradycja (warto pamiętać, że w Grecji zima bywa bardziej deszczowa niż śnieżna), a horta jest klasycznym daniem z dzikiej zieleniny przygotowywanym przez Greków, którzy zieleninę uwielbiają i wysoko cenią.

d3ar3l2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • oliwa z oliwek
  • pęczek młodych liści cykorii podróżnik
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • ½ cytryny (sok)
  • 1 ząbek czosnku
  • chleb na zakwasie
  • sól, pieprz
Przepis
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć umyte listki cykorii i lekko podduś. Gotowe liście przełóż na talerz.
  • Dodaj pokruszoną fetę i – jeśli lubisz – jajko sadzone. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Chleb pokrój na małe kawałki, podsmaż na suchej patelni. Gotowy skrop oliwą.
  • Hortę możesz podawać jako przystawkę albo jako dodatek do dań głównych.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Grecka horta. Możesz podać zamiast jarzynki do obiadu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2