Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron
Gołąbki w liściach winogron to przysmak wielu krajów. Skosztujemy ich m.in. w Grecji, Turcji i Gruzji. W czym tkwi ich sekret? Przede wszystkim w niepowtarzalnym smaku liści, które używane są do ich owijania. Możemy je przygotować w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis i sprawdźcie, za co kochają je kulinarni smakosze na całym świecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 g mielonej jagnięciny (lub innego mięsa mielonego)
- 250 g ryżu
- 100 g bułki tartej
- 3 cebule
- 1 jajko
- cytryna
- młode liście winogron
- koper
- natka pietruszki
- cząber
- kolendra
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Cebule kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu do momentu, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy ją do mielonego mięsa, jajka, bułki tartej i ugotowanego wcześniej ryżu. Całość mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do owinięcia gołąbków najlepiej wykorzystać marynowane w solance lub kiszone liście. Jeżeli jednak są surowe należy sparzyć je wrzątkiem. Farsz szczelnie owijamy liśćmi i wkładamy do garnka. Gołąbki gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Możemy podawać je z plastrami świeżej cytryny lub naszym ulubionym sosem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze