Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron

Przepis

Gołąbki w liściach winogron to przysmak wielu krajów. Skosztujemy ich m.in. w Grecji, Turcji i Gruzji. W czym tkwi ich sekret? Przede wszystkim w niepowtarzalnym smaku liści, które używane są do ich owijania. Możemy je przygotować w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis i sprawdźcie, za co kochają je kulinarni smakosze na całym świecie.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron
123RF
Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron
Składniki
  • 500 g mielonej jagnięciny (lub innego mięsa mielonego)
  • 250 g ryżu
  • 100 g bułki tartej
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • cytryna
  • młode liście winogron
  • koper
  • natka pietruszki
  • cząber
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przepis

Cebule kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu do momentu, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy ją do mielonego mięsa, jajka, bułki tartej i ugotowanego wcześniej ryżu. Całość mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do owinięcia gołąbków najlepiej wykorzystać marynowane w solance lub kiszone liście. Jeżeli jednak są surowe należy sparzyć je wrzątkiem. Farsz szczelnie owijamy liśćmi i wkładamy do garnka. Gołąbki gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Możemy podawać je z plastrami świeżej cytryny lub naszym ulubionym sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41h64e

Podziel się opinią

2
4
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e