Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzeć

Klasyczna grecka pita w bodaj najbardziej tradycyjnej odsłonie: ciasto filo, szpinak i feta. Połączenie idealne. Do tego trochę świeżych ziół i skórka otarta z cytryny. Jeśli wolisz mniejszą pitę – lub masz mniejszą blachę – zrób
ciasto z połowy ilości podanych składników. Wszystko to wsyp albo wlej do misy i wyrób – ręcznie lub za pomocą maszyny z hakiem. Porządnie, przez około 10 minut.
Ciasto ma być oleiste i elastyczne. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.

Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzećSpanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzeć
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1–1½ kilograma szpinaku
  • 2 jajka
  • około 300 gramów fety
  • 2 łyżki oliwy
  • około 100 mililitrów jogurtu greckiego lub mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek mięty
  • sól, pieprz

Przepis

  • Przygotuj farsz: umyty, wysuszony szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę, zamieszaj i zaczekaj, aż sflaczeje i niemal całkiem zniknie. Gdy ostygnie, odsącz z niego wodę – będzie jej bardzo dużo, wyciskaj do ostatniej kropli!
  • Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go w garnku i porządnie odciśnij. Dodaj jajka, skórkę z cytryny, posiekany koperek, posiekaną miętę, jogurt grecki (lub mleko), pokruszoną fetę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto filo wyjmij z lodówki i podziel na 5 równych części. Pierwszą rozwałkuj bardzo cienko (na grubość papieru), podsypując stolnicę semoliną lub mąką.
  • Wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą albo do naczynia żaroodpornego – tak, by ciasto wystawało poza krawędzie (ja używam naczynia o wymiarach 38 na 25 centymetrów). Arkusz posmaruj oliwą i przykryj go kolejnym, równie cienko rozwałkowanym. Znów posmaruj oliwą i przykryj go trzecim cienko rozwałkowanym arkuszem. Skrop oliwą, a następnie wyłóż na ciasto cały farsz. Rozprowadź równomiernie. Przykryj czwartym cienko rozwałkowanym arkuszem filo. Posmaruj oliwą. To samo zrób z piątym. Wystające poza krawędzie naczynia kawałki ciast zwiń do środka. Całość raz jeszcze obficie posmaruj oliwą. Zaznacz nożem nacięcia, dzieląc spanakopitę na taką liczbę kawałków, jaka ci odpowiada. Możesz przeciąć wierzchnie warstwy ciasta, ale nie wbijaj noża głębiej. Dzięki takiemu zaznaczeniu łatwiej ci będzie później podzielić pitę.
  • Piecz w temperaturze 180–190 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 50–60 minut.
  • Spanakopita będzie gotowa, gdy ciasto zbrązowieje i gdy zobaczysz bulgocącą oliwę.
  • Upieczonej picie daj wystygnąć i stężeć – co najmniej godzinę, choć najlepiej będzie smakować następnego dnia.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca