Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzeć

Klasyczna grecka pita w bodaj najbardziej tradycyjnej odsłonie: ciasto filo, szpinak i feta. Połączenie idealne. Do tego trochę świeżych ziół i skórka otarta z cytryny. Jeśli wolisz mniejszą pitę – lub masz mniejszą blachę – zrób
ciasto z połowy ilości podanych składników. Wszystko to wsyp albo wlej do misy i wyrób – ręcznie lub za pomocą maszyny z hakiem. Porządnie, przez około 10 minut.
Ciasto ma być oleiste i elastyczne. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.

Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzećSpanakopita, czyli pita ze szpinakiem. Tak pyszna, że nie można się oprzeć
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1–1½ kilograma szpinaku
  • 2 jajka
  • około 300 gramów fety
  • 2 łyżki oliwy
  • około 100 mililitrów jogurtu greckiego lub mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek mięty
  • sól, pieprz

Przepis

  • Przygotuj farsz: umyty, wysuszony szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę, zamieszaj i zaczekaj, aż sflaczeje i niemal całkiem zniknie. Gdy ostygnie, odsącz z niego wodę – będzie jej bardzo dużo, wyciskaj do ostatniej kropli!
  • Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go w garnku i porządnie odciśnij. Dodaj jajka, skórkę z cytryny, posiekany koperek, posiekaną miętę, jogurt grecki (lub mleko), pokruszoną fetę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto filo wyjmij z lodówki i podziel na 5 równych części. Pierwszą rozwałkuj bardzo cienko (na grubość papieru), podsypując stolnicę semoliną lub mąką.
  • Wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą albo do naczynia żaroodpornego – tak, by ciasto wystawało poza krawędzie (ja używam naczynia o wymiarach 38 na 25 centymetrów). Arkusz posmaruj oliwą i przykryj go kolejnym, równie cienko rozwałkowanym. Znów posmaruj oliwą i przykryj go trzecim cienko rozwałkowanym arkuszem. Skrop oliwą, a następnie wyłóż na ciasto cały farsz. Rozprowadź równomiernie. Przykryj czwartym cienko rozwałkowanym arkuszem filo. Posmaruj oliwą. To samo zrób z piątym. Wystające poza krawędzie naczynia kawałki ciast zwiń do środka. Całość raz jeszcze obficie posmaruj oliwą. Zaznacz nożem nacięcia, dzieląc spanakopitę na taką liczbę kawałków, jaka ci odpowiada. Możesz przeciąć wierzchnie warstwy ciasta, ale nie wbijaj noża głębiej. Dzięki takiemu zaznaczeniu łatwiej ci będzie później podzielić pitę.
  • Piecz w temperaturze 180–190 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 50–60 minut.
  • Spanakopita będzie gotowa, gdy ciasto zbrązowieje i gdy zobaczysz bulgocącą oliwę.
  • Upieczonej picie daj wystygnąć i stężeć – co najmniej godzinę, choć najlepiej będzie smakować następnego dnia.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇