Ogórkowe spirale z pomidorkami, oliwkami i fetą
Ważnym składnikiem dressingu do tej pysznej sałatki jest ocet balsamiczny. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, długo dojrzewającego w drewnianych beczkach. Był produkowany już w średniowieczu. Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa ok. roku.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
• 1 zielony ogórek
• 8 pomidorków cherry
• 1/2 żółtej papryki
• 1/2 czerwonej cebuli
• 100 g sera feta
• 4 czarne oliwki bez pestek
• 4 zielone oliwki bez pestek
• kilka listków rukoli
• kilka listków bazylii
• kilka listków botwinki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny
• ulubione przyprawy
Przepis
- Ogórka pokroić obieraczką lub zetrzeć na ostrzu tarki.
- wzdłuż na bardzo cienkie wstążki.
- Pomidorki pokroić na pół, paprykę w cienkie paski, cebulę w półkrążki, fetę w kostkę. Oliwki mogą być całe, ale także przekrojone na pół lub pokrojone w krążki – według gustu.
- Do miski włożyć pomidorki, paprykę, zwinięte w spirale wstążki ogórka, oliwki, dodać rukolę, bazylię, botwinkę i przyprawy.
- Całość lekko wymieszać, na wierzch wyłożyć fetę. Sałatkę polać oliwą i skropić octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl