Ogórkowe spirale z pomidorkami, oliwkami i fetą
Ważnym składnikiem dressingu do tej pysznej sałatki jest ocet balsamiczny. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, długo dojrzewającego w drewnianych beczkach. Był produkowany już w średniowieczu. Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa ok. roku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- Ogórka pokroić obieraczką lub zetrzeć na ostrzu tarki.
- wzdłuż na bardzo cienkie wstążki.
- Pomidorki pokroić na pół, paprykę w cienkie paski, cebulę w półkrążki, fetę w kostkę. Oliwki mogą być całe, ale także przekrojone na pół lub pokrojone w krążki – według gustu.
- Do miski włożyć pomidorki, paprykę, zwinięte w spirale wstążki ogórka, oliwki, dodać rukolę, bazylię, botwinkę i przyprawy.
- Całość lekko wymieszać, na wierzch wyłożyć fetę. Sałatkę polać oliwą i skropić octem balsamicznym.
Przepis pochodzi z książki "Sałatki. Zdrowe i kolorowe"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze