Kremowe ciacho z wiśniami. Rozpływa się w ustach
Puszysty kakaowy biszkopt przełożony przepysznym kremem śmietanowym. Do tego wiśnie i chrupiące ciasteczka. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki aromatycznej kawy, jak i na przeróżne rodzinne uroczystości i święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
*Składniki na biszkopt: *
- 6 całych jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szk. cukru
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę:
- 990 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo
- ½ szk. cukru pudru
Składniki na polewę:
- 160 g czekolady mlecznej
- 1 szk. śmietany 30 proc.
Składniki dodatkowe:
- ½ kg wiśni bez pestek lub 2 opakowania wiśni mrożonych
Sposób przygotowania biszkoptu:
- Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i łączymy z masą jajeczną, delikatnie mieszając łyżką.
- Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.
*Sposób przygotowania masy: *
- Śmietany ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę wcześniej namoczoną.
- Ciastka kruszymy i łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając łyżką.
*Sposób przygotowania polewy: *
- Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada.
Przekładanie warstw ciasta:
- Najpierw układamy połowę ciemnego biszkoptu, następnie układamy połowę wiśni i polewamy masą śmietanową z ciastkami Oreo.
- Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie układamy wiśnie.
- Wiśnie polewamy polewą czekoladową.
- Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze