Kotlety schabowe pieczone w jabłkach. Soczyste i aromatyczne
Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami, pomidorami i cebulą to pyszny i prosty pomysł na obiad. Mięso wyjdzie delikatne, soczyste, będzie się po prostu rozpływać w ustach. Możesz je podać w towarzystwie ziemniaczanego puree i ulubionej surówki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 kotletów schabowych po 150 g
- 4 pomidory
- 4 jabłka
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- cukier
- smalec
- mąka do panierowania
- białe wino
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, jabłka umyć, obrać i również pokroić w plastry, wymieszać z pomidorami. Doprawić sola i cukrem. Naczynie żaroodpornego wysmarować smalcem i zeszklić w nim cebulę, dodać połowę jabłek z pomidorami i wymieszać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą jabłek i pomidorów. Skropić białym winem i piec przez ok. 30 minut.
Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze