Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Kotlety schabowe pieczone w jabłkach. Soczyste i aromatyczne

Przepis

Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami, pomidorami i cebulą to pyszny i prosty pomysł na obiad. Mięso wyjdzie delikatne, soczyste, będzie się po prostu rozpływać w ustach. Możesz je podać w towarzystwie ziemniaczanego puree i ulubionej surówki.

2.5
(10 głosów)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki
  • 8 kotletów schabowych po 150 g
  • 4 pomidory
  • 4 jabłka
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • smalec
  • mąka do panierowania
  • białe wino
Przepis

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, jabłka umyć, obrać i również pokroić w plastry, wymieszać z pomidorami. Doprawić sola i cukrem. Naczynie żaroodpornego wysmarować smalcem i zeszklić w nim cebulę, dodać połowę jabłek z pomidorami i wymieszać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą jabłek i pomidorów. Skropić białym winem i piec przez ok. 30 minut.

Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
d3xr9h6
Kotlety schabowe pieczone w jabłkach. Soczyste i aromatyczne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
3
Share
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6