Kalarepki nadziewane
Nadziewane warzywa to szybki i pyszny pomysł na obiad lub kolację na gorąco. To także sposób na rozsmakowanie w niedocenianych produktach, takich jak kalarepa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
• 4 kalarepy
• 1 pierś kurczaka
• 100 g sera feta + do dekoracji
• 1 mała cebula
• 2 łyżki soku z cytryny
• 5-6 listków bazylii + do dekoracji
• oliwa
• sól i pieprz
Kalarepki obrać, wydrążyć, zachować miąższ z jednej kalarepki (pozostały można wykorzystać do zupy lub surówki). Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą. Pierś drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny, podsmażoną kalarepką z cebulą i doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wydrążone kalarepki skropić pozostałą łyżką soku i oliwą, środki napełnić farszem, piec ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami bazylii.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze