Trwa ładowanie...
d165b3z
d165b3z

Jajka duszone w grzybach, czyli jesienna szakszuka

Przepis

- Klasyczną szakszukę z pomidorami i papryką robię dość często. Jest to danie sycące, a także cieszące oko i podniebienie. Wykorzystując niesamowicie sezon niesamowicie bogaty w grzyby, postanowiłam zrobić jajka gotowane w grzybach, czyli coś w rodzaju szakszuki - pisze autorka bloga "Daylicooking".

1.0
(3 głosy)
Oceń:
d165b3z
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Daylicooking
Składniki
  • świeże leśne grzyby
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • gruby świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
Przepis

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić. Energicznie opłukać pod zimną wodą. Robić to pojedynczo, żeby grzyby nie naciągnęły za bardzo wody. Można też użyć wilgotnej czystej ściereczki i po prostu grzyby wytrzeć dokładnie. Ja jednak wolę je opłukać. Mokre grzyby osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w cienkie plasterki.

W głębszej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, podsmażyć ją na złoto. Do cebuli dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając je. Przyprawić solą i pieprzem, patelnię przykryć i na niedużym ogniu dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie, dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić ostrożnie jajka, patelnię przykryć i całość dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Jajka powinny osiągnąć ulubiony stopień ścięcia. Gotowe danie posypać obficie pokrojoną natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem.

d165b3z
Jajka duszone w grzybach, czyli jesienna szakszuka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1
Share
d165b3z
d165b3z
d165b3z
d165b3z
d165b3z