Kuchnia marokańska
Kuchnia marokańska słynie przede wszystkim z aromatycznych przypraw. Ta najbardziej tradycyjna pochodzi od Berberów. Marokańczycy jedzą bardzo dużo mięsa – wołowiny, baraniny i kurczaka. Ze względów religijnych wołowina nie jest podawana. Mięso podawane jest smażone i duszone, bardzo popularne są szaszłyki.
Najbardziej znaną potrawą jest tażin, czyli gulasz mięsny lub warzywny przyrządzany w tradycyjnym glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Naczynie tażin składa się z głębszej podstawy (misy) i stożkowatej pokrywy. Dania w nim gotują się bardzo powoli, dzięki czemu zachowują smak. Charakterystyczną dla kuchni marokańskiej zupą jest harira. Składa się z baraniny, pomidorów, cebuli, selera i roślin strączkowych.
Popularny w kuchni Maroka jest kuskus – kaszka z twardej pszenicy. Przygotowuje się go na parze, w specjalnym garnku o nazwie couscoussiera. W jego dolnej części gotuje się mięso i dodatki, na sicie zawieszonym nad garnkiem przygotowuje się kaszę.
Marokańczycy jedzą posiłki o ściśle określonych porach. Śniadanie bardzo wcześnie, bo już o 7 – nie jest to obfity posiłek, najczęściej składa się z samej kawy. Czasem podawane do niej są harcha (słodki chlebek) lub msemen (arabski naleśnik). Obiad serwowany jest o 13, najważniejsza jednak jest kolacja. Jedzona jest dosyć późno, bo między 19 a 20 i jest najbardziej obfitym posiłkiem dnia.
Marokańczycy jedzą rękami ze wspólnego talerza, zbierając jedzenie kawałkiem chleba. W dobrym tonie jest nabierać jak najmniejsze ilości jedzenia. Nie zawsze udaje się dokonać tego z gracją, dlatego często po posiłku na marokańskim stole i wokół niego pełno jest okruszków. Posiłek popija się mieszankę herbat zielonej i miętowej z cukrem. Słodyczy w kuchni Maroka nie brakuje, popularne są ciasta i desery, których podstawą są: bakalie, syropy i bardzo słodkie owoce np. figi.