Kasza jaglana – królowa wśród kasz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Jedz dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF.COM

Walory kasz są nieocenione, zarówno te prozdrowotne, dietetyczne, jak i smakowe, o czym niestety trochę zapominamy. Tak naprawdę wychowaliśmy się na kaszach i dawniej to one stanowiły mocną podstawę polskiej kuchni. Dziś niezaprzeczalnie wracają do łask, a wśród nich, coraz większe triumfy święci kasza jaglana. Dlaczego warto ją jeść? Na to i inne pytania postaramy się odpowiedzieć na kolejnych kartach galerii. Zapraszamy do lektury.

Zobacz także wideo: Przepis na tradycyjny chleb pszenny

/ 5Naturalny sposób na zdrowie

Obraz
© iStock.com

Kasza jaglana działa na organizm przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacnia stawy, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia zdrowe włosy, skórę i paznokcie, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Sporo jak na niepozorną kaszę z prosa, prawda?

Kasza jaglana zawiera także poprawiającą pamięć lecytynę, która dodatkowo redukuje zły cholesterol. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym z powodu chorób trzustki, jelit, wątroby, nerek. Nie znajdziemy w niej dużych ilości białka glutenu, dlatego może być jedzona przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn i jest bogata w substancje mineralne, tj.: wapń, żelazo, fosfor i potas. Co ciekawe i ważne, w jej składzie znajdziemy krzemionkę, która nieczęsto występuje w żywności, a działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie.

/ 5Polskie superjedzenie

Obraz
© iStock.com

Kasza jaglana zaliczana jest do kręgu żywności ekologicznej, a także tzw. superfood. I słusznie, bo jest lekkostrawna oraz zasadotwórcza, co jest kolejnym argumentem, by wprowadzić ją do diety, ponieważ większość spożywanych przez nas produktów należy do grupy kwasotwórczych.

Co prawda dostarcza ok. 320-340 kcal (na 100 g), ale jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem energii, a przy tym syci na długo. Głównym składnikiem energetycznym w kaszy jaglanej jest skrobia. Jest ona znacznie delikatniejsza niż ta występująca np. w kaszy jęczmiennej. Niestety, zawiera mniej błonnika niż inne zboża, ale pomimo to powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Powinny ją jeść szczególnie dzieci w wieku szkolnym oraz osoby pracujące umysłowo. Dzięki zawartym w niej związkom mózg pracuje o wiele intensywniej, dlatego łatwiej nam jest się skoncentrować i mamy lepszą pamięć, a także rzadziej chorujemy.

/ 5Jak przygotować kaszę jaglaną?

Obraz
© iStock.com

Ten rodzaj kaszy przygotowuje się bardzo szybko. Najpierw należy przesypać ją na sito, a następnie przelać, najlepiej dwukrotnie, wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Potem wystarczy wsypać ją do garnuszka i zalać wrzątkiem (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Teraz wystarczy dodać szczyptę soli do smaku i gotować pod przykryciem, bez mieszania, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Tak ugotowany przysmak może być jedzony zarówno na słono, jak i na słodko. Pasuje do każdego rodzaju mięsa (zamiast ryżu, ziemniaków), zup, można zrobić z niej kopytka, ciasto, placki, pasztet, budyń, knedle, koktajl. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie, wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną na wodzie albo mleku, dodasz do niej bakalie, owoce, orzechy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

/ 5Bardzo prosty przepis na ciasto jaglane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz dokładnie, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez ok. 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie do kaszy dodaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dodaj rodzynki i wszystko wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem roślinnym i piecz przez 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości