Kasza jaglana – królowa wśród kasz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Jedz dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF.COM

Walory kasz są nieocenione, zarówno te prozdrowotne, dietetyczne, jak i smakowe, o czym niestety trochę zapominamy. Tak naprawdę wychowaliśmy się na kaszach i dawniej to one stanowiły mocną podstawę polskiej kuchni. Dziś niezaprzeczalnie wracają do łask, a wśród nich, coraz większe triumfy święci kasza jaglana. Dlaczego warto ją jeść? Na to i inne pytania postaramy się odpowiedzieć na kolejnych kartach galerii. Zapraszamy do lektury.

Zobacz także wideo: Przepis na tradycyjny chleb pszenny

/ 5Naturalny sposób na zdrowie

Obraz
© iStock.com

Kasza jaglana działa na organizm przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacnia stawy, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia zdrowe włosy, skórę i paznokcie, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Sporo jak na niepozorną kaszę z prosa, prawda?

Kasza jaglana zawiera także poprawiającą pamięć lecytynę, która dodatkowo redukuje zły cholesterol. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym z powodu chorób trzustki, jelit, wątroby, nerek. Nie znajdziemy w niej dużych ilości białka glutenu, dlatego może być jedzona przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn i jest bogata w substancje mineralne, tj.: wapń, żelazo, fosfor i potas. Co ciekawe i ważne, w jej składzie znajdziemy krzemionkę, która nieczęsto występuje w żywności, a działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie.

/ 5Polskie superjedzenie

Obraz
© iStock.com

Kasza jaglana zaliczana jest do kręgu żywności ekologicznej, a także tzw. superfood. I słusznie, bo jest lekkostrawna oraz zasadotwórcza, co jest kolejnym argumentem, by wprowadzić ją do diety, ponieważ większość spożywanych przez nas produktów należy do grupy kwasotwórczych.

Co prawda dostarcza ok. 320-340 kcal (na 100 g), ale jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem energii, a przy tym syci na długo. Głównym składnikiem energetycznym w kaszy jaglanej jest skrobia. Jest ona znacznie delikatniejsza niż ta występująca np. w kaszy jęczmiennej. Niestety, zawiera mniej błonnika niż inne zboża, ale pomimo to powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Powinny ją jeść szczególnie dzieci w wieku szkolnym oraz osoby pracujące umysłowo. Dzięki zawartym w niej związkom mózg pracuje o wiele intensywniej, dlatego łatwiej nam jest się skoncentrować i mamy lepszą pamięć, a także rzadziej chorujemy.

/ 5Jak przygotować kaszę jaglaną?

Obraz
© iStock.com

Ten rodzaj kaszy przygotowuje się bardzo szybko. Najpierw należy przesypać ją na sito, a następnie przelać, najlepiej dwukrotnie, wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Potem wystarczy wsypać ją do garnuszka i zalać wrzątkiem (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Teraz wystarczy dodać szczyptę soli do smaku i gotować pod przykryciem, bez mieszania, na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Tak ugotowany przysmak może być jedzony zarówno na słono, jak i na słodko. Pasuje do każdego rodzaju mięsa (zamiast ryżu, ziemniaków), zup, można zrobić z niej kopytka, ciasto, placki, pasztet, budyń, knedle, koktajl. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie, wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną na wodzie albo mleku, dodasz do niej bakalie, owoce, orzechy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

/ 5Bardzo prosty przepis na ciasto jaglane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz dokładnie, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez ok. 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie do kaszy dodaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dodaj rodzynki i wszystko wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem roślinnym i piecz przez 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja