Ziemniak w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniak jest jednym z tym cudownych warzyw, z których można w krótkim czasie wyczarować pyszności. Mamy dla was kilka takich propozycji. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą wybrać.

Składniki: 7 ziemniaków, 150 g boczku, cebula, 2 ząbki czosnku, 125 ml śmietany 18 proc., 100 g pieczarek, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżka oleju słonecznikowego, masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego, koperek do podania.
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ok. 3 minutach dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w grubą kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę i wstaw ją na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem koperku.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Sałatka ziemniaczana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, 200 g boczku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w kosteczkę, podsmaż, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie smakuje do grillowanego mięsa.

/ 5Kurczak pieczony z ziemniakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6-8 pałek z kurczaka, 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 3 pomidory, świeży rozmaryn, wędzona papryka, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj szczoteczką i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż pałki z kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj pałeczki, pomidory pokrojone w ćwiartki i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami świeżego rozmarynu. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki z kleksem kwaśniej śmietany i poszatkowaną natką pietruszki albo – tak jak Polacy lubią najbardziej – posypane cukrem.

/ 5Zupa krem z ziemniaków i pora

Obraz
© iStock.com

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 białe części pora, marchewka, 2 łyżki oliwy, 400 g wędzonego boczku 1 i 1/2 bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pora pokrojonego w grubsze talarki i ząbki czosnku. Po około 10 minutach wyciągnij czosnek i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę lub paski boczek i podsmaż, tak aby zrobił się chrupiący. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj sok z cytryny i boczek (część możesz zostawić do dekoracji). Wymieszaj, rozlej do miseczek i podaj np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu