Ziemniak w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniak jest jednym z tym cudownych warzyw, z których można w krótkim czasie wyczarować pyszności. Mamy dla was kilka takich propozycji. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą wybrać.

Składniki: 7 ziemniaków, 150 g boczku, cebula, 2 ząbki czosnku, 125 ml śmietany 18 proc., 100 g pieczarek, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżka oleju słonecznikowego, masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego, koperek do podania.
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ok. 3 minutach dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w grubą kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę i wstaw ją na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem koperku.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Sałatka ziemniaczana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, 200 g boczku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w kosteczkę, podsmaż, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie smakuje do grillowanego mięsa.

/ 5Kurczak pieczony z ziemniakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6-8 pałek z kurczaka, 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 3 pomidory, świeży rozmaryn, wędzona papryka, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj szczoteczką i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż pałki z kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj pałeczki, pomidory pokrojone w ćwiartki i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami świeżego rozmarynu. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki z kleksem kwaśniej śmietany i poszatkowaną natką pietruszki albo – tak jak Polacy lubią najbardziej – posypane cukrem.

/ 5Zupa krem z ziemniaków i pora

Obraz
© iStock.com

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 białe części pora, marchewka, 2 łyżki oliwy, 400 g wędzonego boczku 1 i 1/2 bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pora pokrojonego w grubsze talarki i ząbki czosnku. Po około 10 minutach wyciągnij czosnek i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę lub paski boczek i podsmaż, tak aby zrobił się chrupiący. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj sok z cytryny i boczek (część możesz zostawić do dekoracji). Wymieszaj, rozlej do miseczek i podaj np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca