Prosto i smacznie
Ziemniak jest jednym z tym cudownych warzyw, z których można w krótkim czasie wyczarować pyszności. Mamy dla was kilka takich propozycji. Od razu ostrzegamy – będzie wam się trudno zdecydować, którą wybrać.
Składniki: 7 ziemniaków, 150 g boczku, cebula, 2 ząbki czosnku, 125 ml śmietany 18 proc., 100 g pieczarek, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżka oleju słonecznikowego, masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego, koperek do podania.
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki ugotuj z odrobiną soli. Po ugotowaniu pokrój je w grube talarki. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w grubsze plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ok. 3 minutach dodaj pieczarki i smaż do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną. Boczek pokrój w grubą kostkę, podsmaż, połącz z cebulą i pieczarkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na trzy części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę, dodaj połowę boczku i pieczarek, przykryj kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polej zapiekankę i wstaw ją na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem koperku.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Sałatka ziemniaczana
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 duże cebule, 200 g boczku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżka cukru, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na plasterki. Cebule pokrój w kosteczkę, podsmaż, a kiedy się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Majonez połącz octem i śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie smakuje do grillowanego mięsa.
Kurczak pieczony z ziemniakami
Składniki: 6-8 pałek z kurczaka, 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 3 pomidory, świeży rozmaryn, wędzona papryka, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka umyj, natrzyj wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyj, najlepiej wyszoruj szczoteczką i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego zeszklij 1/3 wcześniej pokrojonej cebulki, a następnie podsmaż pałki z kurczaka. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ziemniaki, posól je i popieprz. Teraz poukładaj pałeczki, pomidory pokrojone w ćwiartki i pozostałą cebulę. Wszystko posyp listkami świeżego rozmarynu. Blachę lub naczynie żaroodporne przykryj folą aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.
Placki ziemniaczane
Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki z kleksem kwaśniej śmietany i poszatkowaną natką pietruszki albo – tak jak Polacy lubią najbardziej – posypane cukrem.
Zupa krem z ziemniaków i pora
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 białe części pora, marchewka, 2 łyżki oliwy, 400 g wędzonego boczku 1 i 1/2 bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pora pokrojonego w grubsze talarki i ząbki czosnku. Po około 10 minutach wyciągnij czosnek i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę lub paski boczek i podsmaż, tak aby zrobił się chrupiący. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj sok z cytryny i boczek (część możesz zostawić do dekoracji). Wymieszaj, rozlej do miseczek i podaj np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.