Ciasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką

Pyszny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, ciekawe w smaku i proste w przygotowaniu. Coś dla fanów galaretki. Ciasto prezentuje się apetycznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretkąCiasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką
Natalia Kudela

Składniki

  • 2 wafle
  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy)
  • 500 g umytych, obranych truskawek
  • 80 g cukru
  • około 18-20 g żelatyny (2 łyżki) + 90 ml zimnej wody
  • 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody

Przepis

  • Wafle dociąć do wielkości blaszki 20 x 20 cm. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
  • Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus.
  • Do gorącego musu z truskawek dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować ręcznym blenderem. Masę odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, galaretka ma być delikatnie tężejąca.
  • Do blaszki z waflem wlać połowę ostygniętej masy z kaszy jaglanej, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę i blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Następnie na stężałą galaretkę wylać pozostałą masę z kaszy jaglanej, wyrównać i nakryć drugim waflem, lekko docisnąć.
  • Gotowe ciasto obciążyć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić na spore prostokąty.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟