Ciasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką

Pyszny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, ciekawe w smaku i proste w przygotowaniu. Coś dla fanów galaretki. Ciasto prezentuje się apetycznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretkąCiasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką
Natalia Kudela

Składniki

  • 2 wafle
  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy)
  • 500 g umytych, obranych truskawek
  • 80 g cukru
  • około 18-20 g żelatyny (2 łyżki) + 90 ml zimnej wody
  • 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody

Przepis

  • Wafle dociąć do wielkości blaszki 20 x 20 cm. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
  • Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus.
  • Do gorącego musu z truskawek dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować ręcznym blenderem. Masę odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, galaretka ma być delikatnie tężejąca.
  • Do blaszki z waflem wlać połowę ostygniętej masy z kaszy jaglanej, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę i blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Następnie na stężałą galaretkę wylać pozostałą masę z kaszy jaglanej, wyrównać i nakryć drugim waflem, lekko docisnąć.
  • Gotowe ciasto obciążyć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić na spore prostokąty.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw