Ciasto z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką
Pyszny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, ciekawe w smaku i proste w przygotowaniu. Coś dla fanów galaretki. Ciasto prezentuje się apetycznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 wafle
- 500 g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy)
- 500 g umytych, obranych truskawek
- 80 g cukru
- około 18-20 g żelatyny (2 łyżki) + 90 ml zimnej wody
- 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody
- Wafle dociąć do wielkości blaszki 20 x 20 cm. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy.
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
- Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus.
- Do gorącego musu z truskawek dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować ręcznym blenderem. Masę odstawić do ostygnięcia.
- Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, galaretka ma być delikatnie tężejąca.
- Do blaszki z waflem wlać połowę ostygniętej masy z kaszy jaglanej, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę i blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10-15 minut. Następnie na stężałą galaretkę wylać pozostałą masę z kaszy jaglanej, wyrównać i nakryć drugim waflem, lekko docisnąć.
- Gotowe ciasto obciążyć i wstawić do lodówki na całą noc.
- Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić na spore prostokąty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze