Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Gorący toskański kociołek. Pokochaj zupę z pesto z dzikiego czosnku

Przepis

Poczuj smak Toskanii. Przygotuj gorącą i pożywną zupę dla rodziny. Zawiera solidną porcję warzyw, a do tego rozgrzewa brzuchy i serca. Idealna na jesienne chłody.

5.0
(6 głosów)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki

Zupa:

  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g wędzonego bekonu, grubo posiekanego
  • 2 łyżki octu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera
  • 1 duży por
  • 2 duże podgotowane ziemniaki
  • 6 pomidorów
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • 130 g drobnego makaronu
  • 2 l wołowego bulionu
  • puszka fasoli
  • 16 małych różyczek brokułów
  • 100 g szpinaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto z dzikiego czosnku:

  • 15 g świeżej, posiekanej bazylii
  • 15 g posiekanego dzikiego czosnku
  • 50 g orzechów pini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g drobno startego parmezanu
  • starta skórka cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

Zupa:

Wszystkie warzywa umyć i dość grubo pokroić. Następnie posiekać czosnek i cebulę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać boczek, doprawić i smażyć 3-4 minuty. Po czym dodać czerwoną cebulę, marchew, czosnek, seler i gotować przez 8-10 minut, aż zmiękną.
W kolejnym kroku wymieszać pokrojone ziemniaki oraz pomidory, a następnie dodać rozmaryn i tymianek. Podgrzać bulion na dużym ogniu, dodać makaron.

Po czym wlać zupę do szybkowaru. Gotować przez 5 minut pod ciśnieniem. Wyłączyć ogrzewanie i powoli zwolnić ciśnienie. Wrzucić fasolę, brokuły i szpinak. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut.

Pesto:

Zmielić bazylię i dziki czosnek w moździerzu. Następnie dodać orzeszki pinii, parmezan i skórkę z cytryny. Po połączeniu dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

Gotowe pesto wlać do zupy. Podawać z chrupiącym chlebem.

d4cq4gt
Gorący toskański kociołek. Pokochaj zupę z pesto z dzikiego czosnku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1
Share
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt