Trwa ładowanie...
dbqj5y1
22-10-2018 15:20

Gorący toskański kociołek. Pokochaj zupę z pesto z dzikiego czosnku

Przepis

Poczuj smak Toskanii. Przygotuj gorącą i pożywną zupę dla rodziny. Zawiera solidną porcję warzyw, a do tego rozgrzewa brzuchy i serca. Idealna na jesienne chłody.

dbqj5y1
4.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Zupa:

  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g wędzonego bekonu, grubo posiekanego
  • 2 łyżki octu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera
  • 1 duży por
  • 2 duże podgotowane ziemniaki
  • 6 pomidorów
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • 130 g drobnego makaronu
  • 2 l wołowego bulionu
  • puszka fasoli
  • 16 małych różyczek brokułów
  • 100 g szpinaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto z dzikiego czosnku:

  • 15 g świeżej, posiekanej bazylii
  • 15 g posiekanego dzikiego czosnku
  • 50 g orzechów pini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g drobno startego parmezanu
  • starta skórka cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

Zupa:

Wszystkie warzywa umyć i dość grubo pokroić. Następnie posiekać czosnek i cebulę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać boczek, doprawić i smażyć 3-4 minuty. Po czym dodać czerwoną cebulę, marchew, czosnek, seler i gotować przez 8-10 minut, aż zmiękną.
W kolejnym kroku wymieszać pokrojone ziemniaki oraz pomidory, a następnie dodać rozmaryn i tymianek. Podgrzać bulion na dużym ogniu, dodać makaron.

Po czym wlać zupę do szybkowaru. Gotować przez 5 minut pod ciśnieniem. Wyłączyć ogrzewanie i powoli zwolnić ciśnienie. Wrzucić fasolę, brokuły i szpinak. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut.

Pesto:

Zmielić bazylię i dziki czosnek w moździerzu. Następnie dodać orzeszki pinii, parmezan i skórkę z cytryny. Po połączeniu dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

Gotowe pesto wlać do zupy. Podawać z chrupiącym chlebem.

Gorący toskański kociołek. Pokochaj zupę z pesto z dzikiego czosnku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbqj5y1
dbqj5y1
dbqj5y1
dbqj5y1
Więcej tematów
dbqj5y1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj