Gorący toskański kociołek. Pokochaj zupę z pesto z dzikiego czosnku
Poczuj smak Toskanii. Przygotuj gorącą i pożywną zupę dla rodziny. Zawiera solidną porcję warzyw, a do tego rozgrzewa brzuchy i serca. Idealna na jesienne chłody.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Zupa:
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 300 g wędzonego bekonu, grubo posiekanego
- 2 łyżki octu
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera
- 1 duży por
- 2 duże podgotowane ziemniaki
- 6 pomidorów
- świeży rozmaryn i tymianek
- 130 g drobnego makaronu
- 2 l wołowego bulionu
- puszka fasoli
- 16 małych różyczek brokułów
- 100 g szpinaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Pesto z dzikiego czosnku:
- 15 g świeżej, posiekanej bazylii
- 15 g posiekanego dzikiego czosnku
- 50 g orzechów pini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 15 g drobno startego parmezanu
- starta skórka cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Zupa:
Wszystkie warzywa umyć i dość grubo pokroić. Następnie posiekać czosnek i cebulę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać boczek, doprawić i smażyć 3-4 minuty. Po czym dodać czerwoną cebulę, marchew, czosnek, seler i gotować przez 8-10 minut, aż zmiękną.
W kolejnym kroku wymieszać pokrojone ziemniaki oraz pomidory, a następnie dodać rozmaryn i tymianek. Podgrzać bulion na dużym ogniu, dodać makaron.
Po czym wlać zupę do szybkowaru. Gotować przez 5 minut pod ciśnieniem. Wyłączyć ogrzewanie i powoli zwolnić ciśnienie. Wrzucić fasolę, brokuły i szpinak. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Pesto:
Zmielić bazylię i dziki czosnek w moździerzu. Następnie dodać orzeszki pinii, parmezan i skórkę z cytryny. Po połączeniu dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Gotowe pesto wlać do zupy. Podawać z chrupiącym chlebem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze