Wielkanocna pieczeń z mięsa mielonego z jajkami

Gotową pieczeń możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.

Wielkanocna pieczeń z mięsa mielonego z jajkamiWielkanocna pieczeń z mięsa mielonego z jajkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 1 kg zmielonego mięsa drobiowego (ja postawiłam na drobiowe, gdyż lubię delikatne i niskokaloryczne eksperymenty kulinarne, ale jeśli ktoś lubi lub po prostu ma inne mięsiwo i jest gotów je upiec z jajem - bardzo proszę)
  • 1 duża cebula (lub 2 nieduże)
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • 2 surowe jajka
  • przydadzą się: foremka do pieczenia, pędzelek do smarowania

Przepis

  • Mięso zmieliłam osobiście - zawsze to robię, bo inwestycja w dobrą maszynkę do mielenia daje mi poczucie świadomości tego, że jem dokładnie to, co chcę jeść.
  • Cebulę posiekałam w drobną kostkę, zeszkliłam ją na patelni (z racji ograniczania tłuszczów robię to po prostu rzucając cebulę na patelnię z odrobiną wody) i wymieszałam z mięsem. Czosnek rozdrobniłam i również wrzuciłam do mięsa. dodałam przyprawę do kurczaka.
  • W międzyczasie nastawiłam piekarnik na 180 stopni. Następnie w ruch poszły jajka - te nieugotowane. Rozdzieliłam białka od żółtek i ubiłam je w sztywną pianę, którą wymieszałam z przyprawionym już mięsem. Dzięki białku mięso nie będzie takie "przybite" po upieczeniu.
  • Teraz przyszła część na finalną część przygotowań. Ugotowane jajka brałam ze skorupek. Zaczęłam przekładać mięso do silikonowej foremki - nie wymaga to użycia tłuszczu, bo taka forma świetnie trzyma ciasta, a po upieczeniu sama odchodzi od niego bez ryzyka uszkodzenia. Najpierw wyłożyłam dół foremki mięsem, na to ułożyłam w rządku jajka, a na koniec przykryłam jajka ciasną kołderką z reszty
  • przygotowanego mięsa. Na całość czekał już piekarnik rozgrzany do ok 180 stopni.
  • Pieczeń powinna być w nim około godziny. Jeśli za bardzo wysycha podczas pieczenia, proponuję na dno piekarnika stawić kokilkę z wodą - ta parując skutecznie nawilży nasz wypiek.
  • Gdy czas pieczenia zbliża się ku końcowi, należy w niewielkiej miseczce rozbełtać żółtka oraz przygotować pędzelek do smarowania ciasta.
  • Prawie gotową pieczeń proponuję posmarować z wierzchu żółtkiem, co nada jej przepiękny złocisty kolor. Posmarowane wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut. Gdy pieczeń jest gotowa, wyjmujemy ją i ozdabiamy jej wierzch kolorowymi przyprawami - ja pokusiłam się o mazurkową mozaikę ze sproszkowanej papryki i koperku.
  • Kiedy pieczeń ostygnie można wyjąć ją z foremki i nic, tylko próbować! Gwarantuję, że zauroczy was nie tylko smak tej prostej, ale jakże oryginalnej potrawy, ale też fajny efekt wizualny, bo krojenie tej pieczeni wiąże się z "odnajdywaniem" kolejnych jaj. Warto spróbować!
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców