Deser z moreli w cieście z lodami
Deser idealny na cieplejsze dni. Bajeczne owoce w cieście doskonale komponują się z gałką ulubionych lodów. Pysznie i sezonowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ok. 15 moreli (twardych)
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 8 dużych łyżek mąki
- olej do smażenia
- szczypta soli
Do podania:
- cukier puder
- lody waniliowe lub śmietankowe
Za pomocą miksera mieszamy jajko, mleko, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (możemy dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie).
Morele myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Połówki owoców zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim i rozgrzanym oleju. Żeby nie wykorzystywać zbyt wiele oleju, można smażyć w niewielkim rondelku. Morele odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Deser podajemy posypany cukrem pudrem i koniecznie z dodatkiem gałki lodów.
Zobacz także: pyszne ciastka z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze