Pomarańcze na deser, obiad i przekąskę

Pomarańcze, niegdyś towar deficytowy, dziś nieodłącznie kojarzą się z grudniem i świąteczną atmosferą. Ale warto je jeść nie tylko w tym czasie. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.

Obraz

/ 8Cytrusy górą!

Obraz
© Shutterstock.com

Pomarańcza to najpopularniejsza przedstawicielka cytrusów. Wyróżniamy pomarańcze słodkie, gorzkie, olbrzymie i bergamoty. Pierwsze z nich są cenione jako owoce deserowe oraz surowiec do produkcji soków. Mają delikatny miąższ o barwie żółtej, pomarańczowej lub fioletowoczerwonej. Gorzkie pomarańcze charakteryzują się grubą, chropowatą, ciemnopomarańczową skórką. Doskonale nadają się do przetwórstwa, jako składnik galaretek, dżemów i marmolad. Owoce pomarańczy olbrzymiej, nazywanej również pomelo (pompela), mogą osiągać wagę do 2 kg! Odznaczają się wyjątkowo grubą skórką, pod którą ukryty jest słodki, galeretowaty, jasny miąższ. Pomarańcza bergamota wyróżnia się z kolei podłużnymi, żółtymi lub żółtozielonymi owocami o gorzkim smaku. Owoce te są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można wykorzystywać je jako składnik sałatek owocowych i warzywnych lub połączyć z rybami, owocami morza, bądź mięsem drobiowym. Sok z cytrusów dobrze zastępuje również ocet dodawany do
dressingów. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.

/ 8Sałatka makaronowa z kurczakiem i pomarańczami

Obraz

Składniki: 400 g pełnoziarnistego makaronu typu penne, 2 piersi z kurczaka, szklanka mrożonego lub świeżego groszku, szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki, 2 pomarańcze, olej, szczypiorek, sól, pieprz, suszone oregano, 2 łyżki masła.

Przygotowanie: makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu i przelać zimną wodą. Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz oregano i smażyć na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube, można je dopiec w piekarniku. Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok. Groszek i fasolkę ugotować i zahartować zimną wodą by nie straciły koloru. Makaron wymieszać z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na sałatce ułożyć plastry piersi z kurczaka.

/ 8Kurczak w sosie pomarańczowym

Obraz

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany), 1 łyżeczka startego imbiru, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej), 1 łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 papryczka chili (opcjonalnie), 1 łyżka wody, 1 łyżka mąki kukurydzianej, olej do smażenia. Do podania: posiekany szczypiorek lub zielona cebulka, ryż jaśminowy (lub inny wedle uznania).

Przygotowanie: ugotować ryż. Kurczaka podsmażyć na patelni. W tym czasie przygotować sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, miód, posiekaną papryczkę chili, wodę i mąkę. Do kurczaka dodać czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i po około minucie wlać sos. Zagotować, tak aby zgęstniał - w razie potrzeby dodać trochę wody. Wyłożyć na talerze razem z ryżem i posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

/ 8Mocno pomarańczowa tarta

Obraz

Składniki: 250 g herbatników korzennych, 100 g roztopionego masła. Masa: 250 g serka mascarpone, 250 ml kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 pomarańcze obrane ze skórki.

Przygotowanie: za pomocą blendera pokruszyć herbatniki na pył. Dodać do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko wymieszać. Formę do tarty natłuścić. Jej dno oraz boki wyłożyć powstałą masą. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wystudzić ciasto. W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubić kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier utrzeć z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodać sok z połowy pomarańczy. Następnie dodać ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz zamieszać. Tak gotowy krem równo rozprowadzić na wychłodzony spód i wszystko schłodzić w lodówce. Obrane ze skórki pomarańcze pokroić w plastry. Masło z cukrem rozgrzać na patelni i smażyć na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzić. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.

Autorka przepisu: krainasosny.pl

/ 8Surówka z marchewki z pomarańczkami

Obraz

Składniki: 2 duże marchewki, 2 średnie pomarańcze, sok z 1 cytryny, rodzynki, siemię lniane, sezam.

Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Owoce połączyć z marchewką, dodać rodzynki, siemię i sezam. Surówkę można podawać schłodzoną.

/ 8Muffinki z pomarańczą

Obraz

Składniki 120 g masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 małe jajka, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 pomarańcz,a 100 ml mleka, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, cukier puder.

Przygotowanie: mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier. W drugiej połączyć rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec dodać pomarańcze. Masę nałożyć do papilotek, piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a następnie udekorować cukrem pudrem.

/ 8Kawa pomarańczowa

Obraz

Składniki: 1/4 szklanki mielonej kawy, pół łyżki startej skórki z pomarańczy, 60 ml miodu, 3 szklanki zimnej wody.

Przygotowanie: kawę wymieszać ze skórką pomarańczy. Zalać gorącą wodą i zaparzyć. Gotową kawę wymieszać z miodem. Rozlać w filiżankach.

/ 8Flan pomarańczowy

Obraz

Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%), 6 żółtek, 4 jajka, 4 łyżeczki sosu tabasco, 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzać 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż się rozpuści. Nieustannie mieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelać karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23 cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylać naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstawić. W 2-litrowym rondlu podgrzać mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W wolnym czasie w średniej misce ubić żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlać gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodać sos tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieścić miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlać gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piec przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty.
Masę w pucharkach piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z kąpieli wodnej i ustawić na kratce. Ostudzić do temperatury pokojowej. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna