Pomarańcze na deser, obiad i przekąskę

Pomarańcze, niegdyś towar deficytowy, dziś nieodłącznie kojarzą się z grudniem i świąteczną atmosferą. Ale warto je jeść nie tylko w tym czasie. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.

Obraz

/ 8Cytrusy górą!

Obraz
© Shutterstock.com

Pomarańcza to najpopularniejsza przedstawicielka cytrusów. Wyróżniamy pomarańcze słodkie, gorzkie, olbrzymie i bergamoty. Pierwsze z nich są cenione jako owoce deserowe oraz surowiec do produkcji soków. Mają delikatny miąższ o barwie żółtej, pomarańczowej lub fioletowoczerwonej. Gorzkie pomarańcze charakteryzują się grubą, chropowatą, ciemnopomarańczową skórką. Doskonale nadają się do przetwórstwa, jako składnik galaretek, dżemów i marmolad. Owoce pomarańczy olbrzymiej, nazywanej również pomelo (pompela), mogą osiągać wagę do 2 kg! Odznaczają się wyjątkowo grubą skórką, pod którą ukryty jest słodki, galeretowaty, jasny miąższ. Pomarańcza bergamota wyróżnia się z kolei podłużnymi, żółtymi lub żółtozielonymi owocami o gorzkim smaku. Owoce te są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można wykorzystywać je jako składnik sałatek owocowych i warzywnych lub połączyć z rybami, owocami morza, bądź mięsem drobiowym. Sok z cytrusów dobrze zastępuje również ocet dodawany do
dressingów. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.

/ 8Sałatka makaronowa z kurczakiem i pomarańczami

Obraz

Składniki: 400 g pełnoziarnistego makaronu typu penne, 2 piersi z kurczaka, szklanka mrożonego lub świeżego groszku, szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki, 2 pomarańcze, olej, szczypiorek, sól, pieprz, suszone oregano, 2 łyżki masła.

Przygotowanie: makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu i przelać zimną wodą. Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz oregano i smażyć na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube, można je dopiec w piekarniku. Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok. Groszek i fasolkę ugotować i zahartować zimną wodą by nie straciły koloru. Makaron wymieszać z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na sałatce ułożyć plastry piersi z kurczaka.

/ 8Kurczak w sosie pomarańczowym

Obraz

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany), 1 łyżeczka startego imbiru, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej), 1 łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 papryczka chili (opcjonalnie), 1 łyżka wody, 1 łyżka mąki kukurydzianej, olej do smażenia. Do podania: posiekany szczypiorek lub zielona cebulka, ryż jaśminowy (lub inny wedle uznania).

Przygotowanie: ugotować ryż. Kurczaka podsmażyć na patelni. W tym czasie przygotować sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, miód, posiekaną papryczkę chili, wodę i mąkę. Do kurczaka dodać czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i po około minucie wlać sos. Zagotować, tak aby zgęstniał - w razie potrzeby dodać trochę wody. Wyłożyć na talerze razem z ryżem i posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

/ 8Mocno pomarańczowa tarta

Obraz

Składniki: 250 g herbatników korzennych, 100 g roztopionego masła. Masa: 250 g serka mascarpone, 250 ml kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 pomarańcze obrane ze skórki.

Przygotowanie: za pomocą blendera pokruszyć herbatniki na pył. Dodać do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko wymieszać. Formę do tarty natłuścić. Jej dno oraz boki wyłożyć powstałą masą. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wystudzić ciasto. W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubić kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier utrzeć z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodać sok z połowy pomarańczy. Następnie dodać ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz zamieszać. Tak gotowy krem równo rozprowadzić na wychłodzony spód i wszystko schłodzić w lodówce. Obrane ze skórki pomarańcze pokroić w plastry. Masło z cukrem rozgrzać na patelni i smażyć na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzić. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.

Autorka przepisu: krainasosny.pl

/ 8Surówka z marchewki z pomarańczkami

Obraz

Składniki: 2 duże marchewki, 2 średnie pomarańcze, sok z 1 cytryny, rodzynki, siemię lniane, sezam.

Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Owoce połączyć z marchewką, dodać rodzynki, siemię i sezam. Surówkę można podawać schłodzoną.

/ 8Muffinki z pomarańczą

Obraz

Składniki 120 g masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 małe jajka, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 pomarańcz,a 100 ml mleka, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, cukier puder.

Przygotowanie: mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier. W drugiej połączyć rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec dodać pomarańcze. Masę nałożyć do papilotek, piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a następnie udekorować cukrem pudrem.

/ 8Kawa pomarańczowa

Obraz

Składniki: 1/4 szklanki mielonej kawy, pół łyżki startej skórki z pomarańczy, 60 ml miodu, 3 szklanki zimnej wody.

Przygotowanie: kawę wymieszać ze skórką pomarańczy. Zalać gorącą wodą i zaparzyć. Gotową kawę wymieszać z miodem. Rozlać w filiżankach.

/ 8Flan pomarańczowy

Obraz

Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%), 6 żółtek, 4 jajka, 4 łyżeczki sosu tabasco, 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzać 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż się rozpuści. Nieustannie mieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelać karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23 cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylać naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstawić. W 2-litrowym rondlu podgrzać mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W wolnym czasie w średniej misce ubić żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlać gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodać sos tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieścić miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlać gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piec przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty.
Masę w pucharkach piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z kąpieli wodnej i ustawić na kratce. Ostudzić do temperatury pokojowej. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają