Pomarańcze na deser, obiad i przekąskę
Pomarańcze, niegdyś towar deficytowy, dziś nieodłącznie kojarzą się z grudniem i świąteczną atmosferą. Ale warto je jeść nie tylko w tym czasie. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.
Cytrusy górą!
Pomarańcza to najpopularniejsza przedstawicielka cytrusów. Wyróżniamy pomarańcze słodkie, gorzkie, olbrzymie i bergamoty. Pierwsze z nich są cenione jako owoce deserowe oraz surowiec do produkcji soków. Mają delikatny miąższ o barwie żółtej, pomarańczowej lub fioletowoczerwonej. Gorzkie pomarańcze charakteryzują się grubą, chropowatą, ciemnopomarańczową skórką. Doskonale nadają się do przetwórstwa, jako składnik galaretek, dżemów i marmolad. Owoce pomarańczy olbrzymiej, nazywanej również pomelo (pompela), mogą osiągać wagę do 2 kg! Odznaczają się wyjątkowo grubą skórką, pod którą ukryty jest słodki, galeretowaty, jasny miąższ. Pomarańcza bergamota wyróżnia się z kolei podłużnymi, żółtymi lub żółtozielonymi owocami o gorzkim smaku. Owoce te są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można wykorzystywać je jako składnik sałatek owocowych i warzywnych lub połączyć z rybami, owocami morza, bądź mięsem drobiowym. Sok z cytrusów dobrze zastępuje również ocet dodawany do
dressingów. Oto kilka propozycji, jak podać je w daniach obiadowych, deserach i przystawek.
Sałatka makaronowa z kurczakiem i pomarańczami
Składniki: 400 g pełnoziarnistego makaronu typu penne, 2 piersi z kurczaka, szklanka mrożonego lub świeżego groszku, szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki, 2 pomarańcze, olej, szczypiorek, sól, pieprz, suszone oregano, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu i przelać zimną wodą. Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz oregano i smażyć na oleju z dodatkiem masła. Jeśli piersi są bardzo grube, można je dopiec w piekarniku. Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok. Groszek i fasolkę ugotować i zahartować zimną wodą by nie straciły koloru. Makaron wymieszać z pomarańczą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz groszkiem, fasolką i 2 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na sałatce ułożyć plastry piersi z kurczaka.
Kurczak w sosie pomarańczowym
Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka (oczyszczona i pokrojona w kostkę), 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany), 1 łyżeczka startego imbiru, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej), 1 łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 papryczka chili (opcjonalnie), 1 łyżka wody, 1 łyżka mąki kukurydzianej, olej do smażenia. Do podania: posiekany szczypiorek lub zielona cebulka, ryż jaśminowy (lub inny wedle uznania).
Przygotowanie: ugotować ryż. Kurczaka podsmażyć na patelni. W tym czasie przygotować sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, miód, posiekaną papryczkę chili, wodę i mąkę. Do kurczaka dodać czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i po około minucie wlać sos. Zagotować, tak aby zgęstniał - w razie potrzeby dodać trochę wody. Wyłożyć na talerze razem z ryżem i posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Mocno pomarańczowa tarta
Składniki: 250 g herbatników korzennych, 100 g roztopionego masła. Masa: 250 g serka mascarpone, 250 ml kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 pomarańcze obrane ze skórki.
Przygotowanie: za pomocą blendera pokruszyć herbatniki na pył. Dodać do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko wymieszać. Formę do tarty natłuścić. Jej dno oraz boki wyłożyć powstałą masą. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wystudzić ciasto. W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubić kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier utrzeć z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodać sok z połowy pomarańczy. Następnie dodać ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz zamieszać. Tak gotowy krem równo rozprowadzić na wychłodzony spód i wszystko schłodzić w lodówce. Obrane ze skórki pomarańcze pokroić w plastry. Masło z cukrem rozgrzać na patelni i smażyć na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzić. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.
Autorka przepisu: krainasosny.pl
Surówka z marchewki z pomarańczkami
Składniki: 2 duże marchewki, 2 średnie pomarańcze, sok z 1 cytryny, rodzynki, siemię lniane, sezam.
Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Owoce połączyć z marchewką, dodać rodzynki, siemię i sezam. Surówkę można podawać schłodzoną.
Muffinki z pomarańczą
Składniki 120 g masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 małe jajka, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 pomarańcz,a 100 ml mleka, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, cukier puder.
Przygotowanie: mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier. W drugiej połączyć rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec dodać pomarańcze. Masę nałożyć do papilotek, piec 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a następnie udekorować cukrem pudrem.
Kawa pomarańczowa
Składniki: 1/4 szklanki mielonej kawy, pół łyżki startej skórki z pomarańczy, 60 ml miodu, 3 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: kawę wymieszać ze skórką pomarańczy. Zalać gorącą wodą i zaparzyć. Gotową kawę wymieszać z miodem. Rozlać w filiżankach.
Flan pomarańczowy
Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%), 6 żółtek, 4 jajka, 4 łyżeczki sosu tabasco, 1/4 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzać 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż się rozpuści. Nieustannie mieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelać karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23 cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylać naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstawić. W 2-litrowym rondlu podgrzać mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W wolnym czasie w średniej misce ubić żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlać gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodać sos tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieścić miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlać gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piec przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty.
Masę w pucharkach piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z kąpieli wodnej i ustawić na kratce. Ostudzić do temperatury pokojowej. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.