Trwa ładowanie...

Ryż na sypko? To prostsze niż myślisz

Zapomnij o gotowaniu ryżu w torebce. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by cieszyć się idealnie ugotowanym ryżem - sypki, puszystym, o jędrnych i nie posklejanych ziarenkach.

Ryż na sypko? To prostsze niż myśliszŹródło: 123RF.COM
d40q3kc
d40q3kc

Dobrze wypłucz

Za kilogram ryżu zapłacimy mnie niż 3 zł., podczas gdy pakowany w woreczkach może kosztować nawet 7 zł. za 400 g. Warto więc poznać kilka trików, by ugotować idealny ryż na sypko. Raz na zawsze zapomnisz o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko twoje kubki smakowe, ale również portfel. Aby ryż po ugotowaniu się nie kleił, należy go najpierw dobrze wypłukać. W ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Odmierz więc szklankę ryżu, wsyp ją na sito i płucz pod bieżącą zimną wodą, aż zmieni ona kolor z białego na przezroczysty.

Inny sposób (nieco bardziej czasochłonny) to wsypanie ryżu do miski, zalanie wodą i "szorowanie" - nabierasz ziarna z wodą w dłonie i pocierasz o siebie. Odlewasz wodę, wlewasz nową i znowu szorujesz. Czynność powtarzasz tyle razy, aż woda będzie przezroczysta.

Nie gotuj zbyt długo

Odmierz dwie szklanki wody, dolej dwie łyżki oleju, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym dnie). Wsyp 1 szklankę ryżu, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Potem przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut.

Wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby "doszedł". Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj. Jest to najszybszy i najprostszy patent aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny potrzebuje dużo więcej czasu.

Zobacz też: Ryż smażony

d40q3kc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40q3kc
Więcej tematów