Szybkie i miękkie pierniczki. Smakują nawet po świętach

To szybki i dziecinnie prosty przepis na pierniczki, które smakują świetnie nawet po świętach, długo pozostają miękkie i świeże, a zamknięte w puszce mogą doczekać Nowego Roku i kolejnych dni.

Szybkie i miękkie pierniczkiSzybkie i miękkie pierniczki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 ml miodu
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g przyprawy piernikowej lub 30g cynamonu, pół na pół z kakao

Przepis

  • W małym rondelku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę i dodać sodę oczyszczoną.
  • Gdy miód ostygnie, do miski z mąką dodać miękkie masło, jajko i powoli dolewać płynny miód z cukrem.
  • Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-7 mm, podsypując stolnicę mąką, bo ciasto może przywierać do walka i kruszyć się.
  • Wycinać pierniczki za pomocą foremek i układać na blasze.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 6-8 minut i odstawiać do ostygnięcia.

Przepis

Pierniczki można dekorować lukrem lub smarować powidłami i łączyć ze sobą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja