Szybkie i miękkie pierniczki. Smakują nawet po świętach
To szybki i dziecinnie prosty przepis na pierniczki, które smakują świetnie nawet po świętach, długo pozostają miękkie i świeże, a zamknięte w puszce mogą doczekać Nowego Roku i kolejnych dni.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W małym rondelku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę i dodać sodę oczyszczoną.
- Gdy miód ostygnie, do miski z mąką dodać miękkie masło, jajko i powoli dolewać płynny miód z cukrem.
- Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-7 mm, podsypując stolnicę mąką, bo ciasto może przywierać do walka i kruszyć się.
- Wycinać pierniczki za pomocą foremek i układać na blasze.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 6-8 minut i odstawiać do ostygnięcia.
Przepis
Pierniczki można dekorować lukrem lub smarować powidłami i łączyć ze sobą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl