Szybkie i miękkie pierniczki. Smakują nawet po świętach
To szybki i dziecinnie prosty przepis na pierniczki, które smakują świetnie nawet po świętach, długo pozostają miękkie i świeże, a zamknięte w puszce mogą doczekać Nowego Roku i kolejnych dni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- W małym rondelku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę i dodać sodę oczyszczoną.
- Gdy miód ostygnie, do miski z mąką dodać miękkie masło, jajko i powoli dolewać płynny miód z cukrem.
- Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-7 mm, podsypując stolnicę mąką, bo ciasto może przywierać do walka i kruszyć się.
- Wycinać pierniczki za pomocą foremek i układać na blasze.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 6-8 minut i odstawiać do ostygnięcia.
Pierniczki można dekorować lukrem lub smarować powidłami i łączyć ze sobą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze