Trwa ładowanie...
d29h6py
oprac. Karolina Rozmus
28-12-2020 08:00

Szybkie i miękkie pierniczki. Smakują nawet po świętach

Przepis

To szybki i dziecinnie prosty przepis na pierniczki, które smakują świetnie nawet po świętach, długo pozostają miękkie i świeże, a zamknięte w puszce mogą doczekać Nowego Roku i kolejnych dni.

d29h6py
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 ml miodu
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g przyprawy piernikowej lub 30g cynamonu, pół na pół z kakao
Przepis
  • W małym rondelku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę i dodać sodę oczyszczoną.
  • Gdy miód ostygnie, do miski z mąką dodać miękkie masło, jajko i powoli dolewać płynny miód z cukrem.
  • Wyrobić na gładkie, zwarte ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-7 mm, podsypując stolnicę mąką, bo ciasto może przywierać do walka i kruszyć się.
  • Wycinać pierniczki za pomocą foremek i układać na blasze.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 6-8 minut i odstawiać do ostygnięcia.

Pierniczki można dekorować lukrem lub smarować powidłami i łączyć ze sobą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybkie i miękkie pierniczki. Smakują nawet po świętach
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d29h6py

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29h6py
d29h6py
d29h6py
d29h6py
Więcej tematów
d29h6py