Gulasz z fasolką szparagową
Latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw, warto sięgać po nie jak najczęściej Świetnym pomysłem może być więc gulasz z szynki wieprzowej z fasolką szparagową, brokułami i młoda cebulką. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta chili
Przepis
- Mięso kroję w kostkę, solę, smażę około 30 minut na rozgrzanym oleju. Doprawiam papryką słodką oraz chili.
- Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Podlewam jedną szklanką wody.
- Fasolkę szparagową oczyszczam z końcówek, kroję na połówki, brokuł dziele na mniejsze różyczki. Warzywa łączę z mięsem.
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i podaję z ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl