Gulasz z fasolką szparagową
Latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw, warto sięgać po nie jak najczęściej Świetnym pomysłem może być więc gulasz z szynki wieprzowej z fasolką szparagową, brokułami i młoda cebulką. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
 - ½ kg fasolki szparagowej
 - 1 brokuł
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 200 g koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - sól
 - 2 łyżeczki papryki słodkiej
 - szczypta chili
 
Przepis
- Mięso kroję w kostkę, solę, smażę około 30 minut na rozgrzanym oleju. Doprawiam papryką słodką oraz chili.
 - Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Podlewam jedną szklanką wody.
 - Fasolkę szparagową oczyszczam z końcówek, kroję na połówki, brokuł dziele na mniejsze różyczki. Warzywa łączę z mięsem.
 - Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i podaję z ryżem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl