Trwa ładowanie...
d3r07sv
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa krem z brokułów. Jak zrobić?

Przepis

Brokuł są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Nic dziwnego, już 100 g tych zielonych różyczek zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 50 proc. potrzebnej dawki witaminy A. Świetnym sposobem na przemycenie brokułów do naszej diety, jest ugotowanie z nich aksamitnej zupy. Jak to zrobić?

d3r07sv
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
Przepis
  • Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło (2 łyżki), dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy.
  • Po chwili dorzucamy ziemniaki i brokuły, smażymy przez 3-4 minuty.
  • Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
  • Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Migdały prażymy na suchej patelni. Przed podaniem zupę posypujemy serem, szczypiorkiem i płatkami migdałowymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z brokułów. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3r07sv

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r07sv
d3r07sv
d3r07sv
d3r07sv
Więcej tematów
d3r07sv