Zupa krem z brokułów. Jak zrobić?
Brokuł są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Nic dziwnego, już 100 g tych zielonych różyczek zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 50 proc. potrzebnej dawki witaminy A. Świetnym sposobem na przemycenie brokułów do naszej diety, jest ugotowanie z nich aksamitnej zupy. Jak to zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło (2 łyżki), dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy.
- Po chwili dorzucamy ziemniaki i brokuły, smażymy przez 3-4 minuty.
- Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
- Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Migdały prażymy na suchej patelni. Przed podaniem zupę posypujemy serem, szczypiorkiem i płatkami migdałowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl