Trwa ładowanie...
d3t7axm
25-11-2022 09:28

Kurczak po koreańsku. Ten przepis podbije podniebienia smakoszy

Przepis

Pikantne skrzydełka kurczaka w aromatycznym azjatyckim sosie to gratka dla wszystkich mięsożerców. Jak tylko raz ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepoisu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d3t7axm
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Kurczak:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 50 g cukru
  • 60 g octu ryżowego)
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g ketchupu
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sałatka:

  • 1 brokuł ugotowany al dente
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • żółty ser po posypania
Przepis
  • Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa bym obtoczony w mące.
  • Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  • W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
  • W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru (około 6 min. z każdej strony).
  • Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące. Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa.
  • Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
Kurczak po koreańsku. Ten przepis podbije podniebienia smakoszy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj