Kurczak po koreańsku. Ten przepis podbije podniebienia smakoszy

Pikantne skrzydełka kurczaka w aromatycznym azjatyckim sosie to gratka dla wszystkich mięsożerców. Jak tylko raz ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepoisu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Kurczak po koreańskuKurczak po koreańsku
Paulina Michalak

Kurczak:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 50 g cukru
  • 60 g octu ryżowego)
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g ketchupu
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sałatka:

  • 1 brokuł ugotowany al dente
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • żółty ser po posypania

Przepis

  • Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa bym obtoczony w mące.
  • Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  • W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
  • W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru (około 6 min. z każdej strony).
  • Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące. Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa.
  • Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach