Smakowita kula z ziemniakami i mięsem

- Całe drugie danie, czyli ziemniaki, warzywa i mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym, zapiekłam i obiadek gotowy - pisze autorka bloga "Kulinarna chwila". Blogerka podzieliła się z nami swoim przepisem poprzez dziejesiewp.pl.

Smakowita kula z ziemniakami i mięsemSmakowita kula z ziemniakami i mięsem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 15 podłużnych plastrów boczku wędzonego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 filet z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 2 kulki mozzarelli
  • ½ brokuła
  • 1 duża marchew
  • sól, przyprawa do kurczaka

Przepis

  • Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty, a brzegi można było zawinąć do góry.
  • Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy naokoło na boczku, solimy.
  • Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy naokoło na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą.
  • Mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli.
  • Kolejną warstwą są warzywa - brokuł oraz starta na tarce o dużych oczkach marchew.
  • Warzywa przykrywamy mięsem, doprawiamy solą oraz przyprawą.
  • Na koniec brzegami boczku przykrywamy mięso. Przewracamy naczynie dnem do góry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato