Smakowita kula z ziemniakami i mięsem
- Całe drugie danie, czyli ziemniaki, warzywa i mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym, zapiekłam i obiadek gotowy - pisze autorka bloga "Kulinarna chwila". Blogerka podzieliła się z nami swoim przepisem poprzez dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty, a brzegi można było zawinąć do góry.
- Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy naokoło na boczku, solimy.
- Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy naokoło na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą.
- Mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli.
- Kolejną warstwą są warzywa - brokuł oraz starta na tarce o dużych oczkach marchew.
- Warzywa przykrywamy mięsem, doprawiamy solą oraz przyprawą.
- Na koniec brzegami boczku przykrywamy mięso. Przewracamy naczynie dnem do góry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 40 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl