Kolorowy gulasz drobiowy z warzywami
To jest obiad w stylu "co się nawinie". Na patelnię lub do garnka wrzucacie swoje ulubione warzywa, mięso, przyprawy. Otrzymacie kociołek wypełniony pysznym kolorowym gulaszem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 podwójny filet kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu chili słodko pikantnego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Mięso myję, osuszam, kroję w paseczki. Do mięsa dodaję ketchup, sos sojowy ciemny, miód, paprykę ostrą oraz sól, dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju.
- Cebulę, czosnek obieram, cebulę drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju.
- Marchew, pietruszkę obieram, kroję w słupki. Paprykę myję, usuwam nasiona i również kroję w paseczki, brokuł dziele na mniejsze różyczki.
- Warzywa przekładam do cebuli, podlewam jedną szklanką wody i gotuję około 20 minut. Po tym czasie wlewam sos sojowy jasny, ocet, sos chili i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
- Dwie minut gotuję i łączę z mięsem. Podaję z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze