Żółte curry z pulpetami. Rodzinny obiad w pół godziny
Curry to jedno z tych dań, które zrobiły międzynarodową karierę, ponieważ trafiły w gusta ludzi na całym świecie. Przepis na smakowite curry z klopsikami pochodzi z bloga "Tanio szybko smacznie".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 150 g marchewki
- 450 g brokułów
- 2 grube plastry limonki
- sól i pieprz do smaku
- parę listków kolendry.
Przepis
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy, trzemy na tarce i razem z jedną z cebul dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażamy na oleju kokosowym z każdej strony i wyjmujemy z patelni. Na tłuszcz pozostały po smażeniu pulpetów wrzucamy drugą posiekaną cebulę, pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy 500 ml wody oraz mleko kokosowe. Wsypujemy zmrożoną marchewkę, brokuły, trawę cytrynową i plastry limonki. Całość gotujemy ok. 15 minut. Z curry wyjmujemy limonkę, dodajemy pulpeciki i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą, rozlewamy do miseczek i posypujemy listkami kolendry. Możemy podać z ryżem jaśminowym.