Trwa ładowanie...
d1z7uba
d1z7uba

Placuszki z brokułami i kukurydzą. Rumiane i chrupiące

Przepis

Znudziły ci się placki ziemniaczane? Wypróbuj przepis z bloga "Tanio szybko smacznie" na placuszki brokułowe z kukurydzą. Są chrupiące i złociste, świetnie komponują się z czosnkowym dipem.

4.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Placuszki z brokułami i kukurydzą. Rumiane i chrupiące
Tanio szybko smacznie
Składniki
  • 150 g brokułów
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
Przepis

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy mrożone brokuły i gotujemy ok. 8 minut (brokuły powinny być jędrne). Warzywa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. W miseczce mieszamy razem brokuły, starty cheddar, kukurydzę, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, sos chilli. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i formujemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Zobacz też: tarta gruszkowa

Placuszki z brokułami i kukurydzą. Rumiane i chrupiące
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d1z7uba
d1z7uba
d1z7uba
d1z7uba
Więcej tematów
d1z7uba