Zapiekanka ziemniaczana krok po kroku. Sprawdzony przepis
Ziemniaki zapiekane z warzywami i żółtym serem sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i osobne danie. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 mały kalafior
- 1 brokuł
- ½ kg ziemniaków
- 6 jajek
- cebula
- ½ szk. śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- sól
- Brokuła oraz kalafiora gotujemy w osolonej wodzie.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
- Cztery jajka gotujemy na twardo, a cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.
- Następnie brokuły i ponownie ziemniaki.
- Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.
- Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.
- Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.
- Posypujemy startym na tarce o dużych oczakch żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze