Trwa ładowanie...
d1hf900
Anna Kamińska

Wytrawne tarty z brokułami i szpinakiem. Posmakują każdemu

Przepis

"Kiedy masz w domu kilka składników, z którymi nie wiesz co zrobić, upiecz małe wytrawne tarty. To pyszne jedzenie, które lubią wszyscy. Można zjeść je na śniadanie, obiad lub zabrać ze sobą w drogę. Z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw tarty będą smakowały jeszcze bardziej" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1hf900
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 4 foremki z wyjmowanym dnem o średnicy 12 cm
  • 200 g mąki orkiszowej tortowej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 mozzarella w kulce
  • 100 g gruyere
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 6 różyczek brokułu
  • 1 garść szpinaku
  • 8 liści bazylii
  • sól i pieprz
Przepis
  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i żółtko. Połącz w kruszonkę, a następnie wyrób ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody.
  • Zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  • Cztery formy do tartaletek posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Podziel ciasto na cztery kawałki, każdy rozwałkuj w koło i wylep ciastem foremki. Nakłuj spody tart widelcem i piecz 10 minut.
  • Na każdy upieczony spód połóż plasterek mozzarelli. Jajka rozkłóć widelcem w naczyniu, dodaj sól i pieprz i wlej masę do tartaletek.
  • Do środka masy włóż różyczki brokułu, liście szpinaku i bazylii. Posyp gruyerem i piecz 15–20 minut, aż jajka się zetną, a wierzch zezłoci.
  • Podawaj ciepłe lub zimne. Tarty można zabrać do pudełka do pracy, na wycieczkę. Można je także odgrzewać na drugi dzień.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wytrawne tarty z brokułami i szpinakiem. Posmakują każdemu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900