Wytrawne tarty z brokułami i szpinakiem. Posmakują każdemu
Przepis
"Kiedy masz w domu kilka składników, z którymi nie wiesz co zrobić, upiecz małe wytrawne tarty. To pyszne jedzenie, które lubią wszyscy. Można zjeść je na śniadanie, obiad lub zabrać ze sobą w drogę. Z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw tarty będą smakowały jeszcze bardziej" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
Przepis
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i żółtko. Połącz w kruszonkę, a następnie wyrób ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody.
- Zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Cztery formy do tartaletek posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Podziel ciasto na cztery kawałki, każdy rozwałkuj w koło i wylep ciastem foremki. Nakłuj spody tart widelcem i piecz 10 minut.
- Na każdy upieczony spód połóż plasterek mozzarelli. Jajka rozkłóć widelcem w naczyniu, dodaj sól i pieprz i wlej masę do tartaletek.
- Do środka masy włóż różyczki brokułu, liście szpinaku i bazylii. Posyp gruyerem i piecz 15–20 minut, aż jajka się zetną, a wierzch zezłoci.
- Podawaj ciepłe lub zimne. Tarty można zabrać do pudełka do pracy, na wycieczkę. Można je także odgrzewać na drugi dzień.
Zobacz też: wieniec na zakwasie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wytrawne tarty z brokułami i szpinakiem. Posmakują każdemu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.