Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie

Bardzo włoski przepis – szybki, prosty i wybitnie aromatyczny. Jego urok tkwi w połączeniu białego sosu z owocami morza i brokułem. Zadziwiająco smaczne danie, do którego chce się wracać jak najczęściej.

Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosieMakaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 120 g makaronu fettucine lub tagliatelle
  • 1 mała szalotka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 brokuła
  • 120 ml kremówki lub 200 g sera typu lazur
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli w płatkach

Przepis

  • Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem.
  • Ugotować w osolonej wodzie brokuł – ma być al dente – a następnie zahartować zimną wodą i odstawić.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie – również powinien być al dente.
  • Pokroić drobno szalotkę i czosnek, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i oliwą, podgrzewać przez chwilę, aż szalotka i czosnek zaczną delikatnie pachnieć.
  • Na patelnię dodać krewetki, zwiększyć ogień i smażyć przez 1 minutę.
  • Doprawić solą, pieprzem i chilli, po czym wlać śmietankę lub wodę (ok. 100 ml) i kawałki sera pleśniowego.
  • Dodać makaron i 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wymieszać dokładnie i zdjąć patelnię z palnika.
  • Wsypać posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.
  • Wrzucić brokuły na patelnię, nie mieszać. Można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie