Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie
Bardzo włoski przepis – szybki, prosty i wybitnie aromatyczny. Jego urok tkwi w połączeniu białego sosu z owocami morza i brokułem. Zadziwiająco smaczne danie, do którego chce się wracać jak najczęściej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem.
- Ugotować w osolonej wodzie brokuł – ma być al dente – a następnie zahartować zimną wodą i odstawić.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie – również powinien być al dente.
- Pokroić drobno szalotkę i czosnek, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i oliwą, podgrzewać przez chwilę, aż szalotka i czosnek zaczną delikatnie pachnieć.
- Na patelnię dodać krewetki, zwiększyć ogień i smażyć przez 1 minutę.
- Doprawić solą, pieprzem i chilli, po czym wlać śmietankę lub wodę (ok. 100 ml) i kawałki sera pleśniowego.
- Dodać makaron i 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wymieszać dokładnie i zdjąć patelnię z palnika.
- Wsypać posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.
- Wrzucić brokuły na patelnię, nie mieszać. Można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze