Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie

Przepis

Bardzo włoski przepis – szybki, prosty i wybitnie aromatyczny. Jego urok tkwi w połączeniu białego sosu z owocami morza i brokułem. Zadziwiająco smaczne danie, do którego chce się wracać jak najczęściej.

d3ofhbt
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 120 g makaronu fettucine lub tagliatelle
  • 1 mała szalotka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 brokuła
  • 120 ml kremówki lub 200 g sera typu lazur
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli w płatkach
Przepis
  • Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem.
  • Ugotować w osolonej wodzie brokuł – ma być al dente – a następnie zahartować zimną wodą i odstawić.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie – również powinien być al dente.
  • Pokroić drobno szalotkę i czosnek, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i oliwą, podgrzewać przez chwilę, aż szalotka i czosnek zaczną delikatnie pachnieć.
  • Na patelnię dodać krewetki, zwiększyć ogień i smażyć przez 1 minutę.
  • Doprawić solą, pieprzem i chilli, po czym wlać śmietankę lub wodę (ok. 100 ml) i kawałki sera pleśniowego.
  • Dodać makaron i 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wymieszać dokładnie i zdjąć patelnię z palnika.
  • Wsypać posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.
  • Wrzucić brokuły na patelnię, nie mieszać. Można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt