Błyskawiczna szarlotka z kilku składników. Zrobisz raz dwa
Do przygotowania tej szarlotki wystarczy dosłownie kilka składników które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Chwila zamieszania i pyszne ciacho do kawki gotowe!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- sól
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki cukru do posypania ciasta
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać sól, cukier i 5 łyżek wrzącej wody, wyrobić ręcznie ciasto. Po zagnieceniu ciasto pokroić na kawałki, ponownie scalić i włożyć na 20 minut do lodówki. schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Z połowy uformować wałek, pokroić go na kawałki, rozwałkować na plastry i wyłożyć nimi natłuszczone dno blachy. Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać 4 łyżkami cukru, na wierzchu położyć resztę rozwałkowanego ciasta. Piec w gorącym piekarniku (180-200 stopni) przez 30-40 minut. Szarlotkę podawać na gorąco posypaną cukrem.
Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze