ycipk-32kzlp
ycipk-32kzlp

Błyskawiczna szarlotka z kilku składników. Zrobisz raz dwa

Przepis

Do przygotowania tej szarlotki wystarczy dosłownie kilka składników które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Chwila zamieszania i pyszne ciacho do kawki gotowe!

Trwa ładowanie...
ycipk-32kzlp
Zdjęcie 123RF
Podziel się
Składniki
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • sól
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki cukru do posypania ciasta
Przepis

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać sól, cukier i 5 łyżek wrzącej wody, wyrobić ręcznie ciasto. Po zagnieceniu ciasto pokroić na kawałki, ponownie scalić i włożyć na 20 minut do lodówki. schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Z połowy uformować wałek, pokroić go na kawałki, rozwałkować na plastry i wyłożyć nimi natłuszczone dno blachy. Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać 4 łyżkami cukru, na wierzchu położyć resztę rozwałkowanego ciasta. Piec w gorącym piekarniku (180-200 stopni) przez 30-40 minut. Szarlotkę podawać na gorąco posypaną cukrem.

Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"

ycipk-32kzlp
Materiały prasowe
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-32kzlp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-32kzlp
ycipk-32kzlp