Babeczki cytrynowe z kremem różanym. Można jeść oczami
Cytrynowe babeczki z wyjątkowym różanym kremem nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim wyśmienicie smakują. Będą ozdobą każdego domowego przyjęcia. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
• 360 g mąki pszennej tortowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 175 g miękkiego masła
• 240 g cukru
• 3 jajka
• 3 cytryny ‒ skórka i 2 łyżki soku
• 180 ml maślanki
Krem:
• 250 g mascarpone
• 400 ml śmietany kremówki 30 proc.
• 4 łyżki wody różanej
• 3 łyżki cukru pudru
• odrobina fioletowego barwnika spożywczego
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Włóż miękkie masło i cukier do misy miksera. Ubijaj do momentu, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Wbij jajka, jedno po drugim, po każdym miksuj około 30 sekund. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Do masy dodawaj na zmianę przesianą mąkę i maślankę. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Wylewaj ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 25 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka. Ciasto nie powinno oblepiać wykałaczki po wbiciu w babeczkę. Mascarpone, śmietankę, wodę różaną i cukier puder umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodaj odrobinę fioletowego barwnika. Włóż krem do rękawa cukierniczego z dowolną ozdobną tylką
i wyciśnij na babeczki.
Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami"
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze