Trwa ładowanie...
d2jjgmo
08-12-2021 12:16

Aromatyczne flaczki z boczkiem. W takiej wersji smakują genialnie

Przepis

Flaki to klasyka polskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych uroczystości takich jak wesela czy świąteczne spotkania. Choć wiele osób krzywi się z obrzydzeniem, gdy tylko usłyszy nazwę tej potrawy, niechęć mija, kiedy spróbują pysznych dobrze doprawionych flaczków.

d2jjgmo
2.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Fot: ©robert6666 - stock.adobe.com
Składniki
  • 700 g flaczków
  • 2 pory
  • 1 łyżka tłuszczu roślinnego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki papryki
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 200 g boczku chudego
  • 200 ml wina białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
Przepis
  • Flaczki starannie umyć i pokroić w paski o grubości 0,5 cm. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek i pory pokroić w wąskie paski.
  • Podsmażyć boczek na tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i pory - poddusić.
  • Dodać flaczki, przecier pomidorowy, rosół drobiowy i białe wino, mocno przyprawić.
  • Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczne flaczki z boczkiem. W takiej wersji smakują genialnie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo