Uważaj na te składniki w jogurcie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Czytaj etykietę

Obraz
© Shutterstock.com

Jogurt powinien być ważnym elementem naszej codziennej diety, oczywiście pod warunkiem, że zawiera tylko mleko i korzystnie wpływające na zdrowie bakterie. W sklepach kusi nas jednak wiele jogurtowych przysmaków o znacznie dłuższej liczbie składników. Do których należy podchodzić ze szczególną ostrożnością?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Cukier

Obraz
© 123RF

Większość jogurtów smakowych zawiera solidną dawkę sacharozy, niekiedy w średnim kubku znajduje się nawet trzy kopiaste łyżeczki cukru, który dostarcza tylko pustych kalorii i fatalnie wpływa na zdrowie. Długo można wyliczać konsekwencje nadmiernego spożywania tego popularnego słodzika, zwiększającego ryzyko otyłości, powodującego spadek odporności, zakwaszającego organizm oraz sprzyjającego rozwojowi próchnicy.

/ 9Syrop glukozowo-fruktozowy

Obraz
© 123RF

Niekiedy producenci jogurtów zastępują cukier substancją otrzymywaną ze skrobi kukurydzianej, która nie tylko zapewnia wyrobom odpowiednią dawkę słodyczy, ale również pomaga w uzyskaniu pożądanej barwy czy konsystencji. Problem w tym, że syrop glukozowo-fruktozowy nie wykazuje żadnych właściwości odżywczych, za to znacząco podwyższa poziom "złego" cholesterolu i zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy czy zespołu jelita drażliwego.

/ 9Aspartam

Obraz
© 123RF

W wielu, teoretycznie zdrowszych, jogurtach zamiast cukru znajdziemy rozmaite słodziki, np. popularny od lat aspartam (oznaczany symbolem E952). Ten organiczny związek chemiczny uznaje się za bezpieczny dla zdrowia, choć pojawiają się badania sugerujące, że jego nadmiar może zaburzać funkcjonowanie układu odpornościowego, a także powodować rozmaite dolegliwości: bóle i zwroty głowy, nudności, skurcze mięśni, drażliwość czy bezsenność.

/ 9Mleko w proszku

Obraz
© 123RF

Pojawia się nawet w składzie jogurtów naturalnych, ponieważ produkt otrzymywany w wyniku odparowania z mleka krowiego nadaje im właściwą gęstość i konsystencję. Problem w tym, że w wyniku procesów technologicznych mleko w proszku traci sporo cennych właściwości odżywczych, natomiast staje się skarbnicą kalorycznej i nieprzyswajalnej przez wiele osób laktozy oraz oksysteroli, których nadmiar stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic, a w konsekwencji poważnych schorzeń, m.in. udaru mózgu czy choroby wieńcowej. Oksysterole bywają też obwiniane o sprzyjanie rozwojowi niektórych typów nowotworów, zwłaszcza skóry i piersi.

/ 9Modyfikowana skrobia kukurydziana

Obraz
© 123RF

Bardzo popularny zagęstnik rozmaitych jogurtów. Choć zgodnie z przepisami Unii Europejskiej może być stosowany bez większych ograniczeń, warto zachować umiar w spożywaniu modyfikowanej skrobi kukurydzianej. Z niektórych badań wynika bowiem, że jej nadmiar zaburza przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza, a niekiedy powoduje też zaburzenia trawienia.

/ 9Żelatyna

Obraz
© 123RF

Znajdziemy ją w składzie wielu jogurtów, ponieważ jak mało która substancja potrafi zagęścić produkty. Żelatyna wykazuje sporo właściwości odżywczych, ale weganie i wegetarianie powinni pamiętać, że ta mieszanka białek i peptydów powstaje w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu, który znajduje się w chrząstkach, kościach oraz skórze zwierząt, zazwyczaj świń.

/ 9Koszenila

Obraz
© 123RF

Barwnik ukrywający się pod symbolem E120 nadaje jogurtom owocowym przyjemny, czerwono-różowy kolor. Mało kto wie, że koszenila jest pozyskiwana z wysuszonych i zmielonych… owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Potrafi też niestety uczulać – po jej spożyciu odnotowywane są niekiedy przypadki silnej reakcji alergicznej, ataku astmy czy wstrząsu anafilaktycznego.

/ 9Kwas cytrynowy

Obraz
© 123RF

Ten popularny regulator kwasowości (E 330) uznawany jest za nieszkodliwy dla zdrowia, ale zbyt duże dawki kwasu cytrynowego mogą powodować problemy z przyswajaniem niektórych cennych mikroelementów (zwłaszcza wapnia), nasilać dolegliwości związane np. z opryszczką, a także sprzyjać rozwojowi próchnicy czy zwiększonemu uwalnianiu szkodliwych metali, chociażby glinu. Ostrożność w spożywaniu tego związku powinny zachować również osoby wykazujące nadwrażliwość na glutaminian sodu.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca