Uważaj na te składniki w jogurcie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Czytaj etykietę

Obraz
© Shutterstock.com

Jogurt powinien być ważnym elementem naszej codziennej diety, oczywiście pod warunkiem, że zawiera tylko mleko i korzystnie wpływające na zdrowie bakterie. W sklepach kusi nas jednak wiele jogurtowych przysmaków o znacznie dłuższej liczbie składników. Do których należy podchodzić ze szczególną ostrożnością?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Cukier

Obraz
© 123RF

Większość jogurtów smakowych zawiera solidną dawkę sacharozy, niekiedy w średnim kubku znajduje się nawet trzy kopiaste łyżeczki cukru, który dostarcza tylko pustych kalorii i fatalnie wpływa na zdrowie. Długo można wyliczać konsekwencje nadmiernego spożywania tego popularnego słodzika, zwiększającego ryzyko otyłości, powodującego spadek odporności, zakwaszającego organizm oraz sprzyjającego rozwojowi próchnicy.

/ 9Syrop glukozowo-fruktozowy

Obraz
© 123RF

Niekiedy producenci jogurtów zastępują cukier substancją otrzymywaną ze skrobi kukurydzianej, która nie tylko zapewnia wyrobom odpowiednią dawkę słodyczy, ale również pomaga w uzyskaniu pożądanej barwy czy konsystencji. Problem w tym, że syrop glukozowo-fruktozowy nie wykazuje żadnych właściwości odżywczych, za to znacząco podwyższa poziom "złego" cholesterolu i zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy czy zespołu jelita drażliwego.

/ 9Aspartam

Obraz
© 123RF

W wielu, teoretycznie zdrowszych, jogurtach zamiast cukru znajdziemy rozmaite słodziki, np. popularny od lat aspartam (oznaczany symbolem E952). Ten organiczny związek chemiczny uznaje się za bezpieczny dla zdrowia, choć pojawiają się badania sugerujące, że jego nadmiar może zaburzać funkcjonowanie układu odpornościowego, a także powodować rozmaite dolegliwości: bóle i zwroty głowy, nudności, skurcze mięśni, drażliwość czy bezsenność.

/ 9Mleko w proszku

Obraz
© 123RF

Pojawia się nawet w składzie jogurtów naturalnych, ponieważ produkt otrzymywany w wyniku odparowania z mleka krowiego nadaje im właściwą gęstość i konsystencję. Problem w tym, że w wyniku procesów technologicznych mleko w proszku traci sporo cennych właściwości odżywczych, natomiast staje się skarbnicą kalorycznej i nieprzyswajalnej przez wiele osób laktozy oraz oksysteroli, których nadmiar stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy tętnic, a w konsekwencji poważnych schorzeń, m.in. udaru mózgu czy choroby wieńcowej. Oksysterole bywają też obwiniane o sprzyjanie rozwojowi niektórych typów nowotworów, zwłaszcza skóry i piersi.

/ 9Modyfikowana skrobia kukurydziana

Obraz
© 123RF

Bardzo popularny zagęstnik rozmaitych jogurtów. Choć zgodnie z przepisami Unii Europejskiej może być stosowany bez większych ograniczeń, warto zachować umiar w spożywaniu modyfikowanej skrobi kukurydzianej. Z niektórych badań wynika bowiem, że jej nadmiar zaburza przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza, a niekiedy powoduje też zaburzenia trawienia.

/ 9Żelatyna

Obraz
© 123RF

Znajdziemy ją w składzie wielu jogurtów, ponieważ jak mało która substancja potrafi zagęścić produkty. Żelatyna wykazuje sporo właściwości odżywczych, ale weganie i wegetarianie powinni pamiętać, że ta mieszanka białek i peptydów powstaje w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu, który znajduje się w chrząstkach, kościach oraz skórze zwierząt, zazwyczaj świń.

/ 9Koszenila

Obraz
© 123RF

Barwnik ukrywający się pod symbolem E120 nadaje jogurtom owocowym przyjemny, czerwono-różowy kolor. Mało kto wie, że koszenila jest pozyskiwana z wysuszonych i zmielonych… owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Potrafi też niestety uczulać – po jej spożyciu odnotowywane są niekiedy przypadki silnej reakcji alergicznej, ataku astmy czy wstrząsu anafilaktycznego.

/ 9Kwas cytrynowy

Obraz
© 123RF

Ten popularny regulator kwasowości (E 330) uznawany jest za nieszkodliwy dla zdrowia, ale zbyt duże dawki kwasu cytrynowego mogą powodować problemy z przyswajaniem niektórych cennych mikroelementów (zwłaszcza wapnia), nasilać dolegliwości związane np. z opryszczką, a także sprzyjać rozwojowi próchnicy czy zwiększonemu uwalnianiu szkodliwych metali, chociażby glinu. Ostrożność w spożywaniu tego związku powinny zachować również osoby wykazujące nadwrażliwość na glutaminian sodu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości