Zielone pierożki z białym serem
Pierożki we włoskim stylu z serowo-ziołowym farszem. Kształtem przypominają ravioli. Będą świetnie smakować z masłem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1/4 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 40 dkg białego tłustego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto.
- Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu, aż będzie ono odstawało od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
- Ser wraz z czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy zieleninę i przyprawy, wymieszać.
- Z ciasta wykrawamy za pomocą radełka lub noża kwadraty. Na wycięty kawałek ciasta nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, sklejamy dokładnie.
- Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę.
- Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Polewamy roztopionym masłem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze