Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Pyszny sposób na kolację
Zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Ten przepis jest naprawdę prosty, a samo danie przepyszne. Przekonaj się sam!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ kg mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 marchewki,
- ¾ szklanki śmietany,
- 1 kg ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- łyżka masła.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włóż mięso, a na wierzch ziemniaki. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem przez 25-30 minut.
Zobacz także widoe: Ile jest mięsa w mięsie? Wyniki kontroli zaskakują
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze