Zapiekanka makaronowa inaczej. Przepis, który pokocha twoja rodzina
Ten przepis z pewnością skradnie serca wszystkich wielbicieli makaronu. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Muszle makaronowe zapiekane z serem i szpinakiem to świetna propozycja na kolację lub imprezową przekąskę. Sekretem jest dobrze doprawiony farsz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Świeży szpinak opłukać, usunąć ogonki, dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić, dusić do chwili, aż wyparuje cała woda.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie. Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
- Camembert (lub brie) pokroić w kostkę. Każdą muszlę napełnić farszem szpinakowym, układać na natłuszczonej formie do zapiekania.
- Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego.
- Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze