Trwa ładowanie...
d2x7ouy
15-02-2021 11:24

Zapiekanka makaronowa inaczej. Przepis, który pokocha twoja rodzina

Przepis

Ten przepis z pewnością skradnie serca wszystkich wielbicieli makaronu. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Muszle makaronowe zapiekane z serem i szpinakiem to świetna propozycja na kolację lub imprezową przekąskę. Sekretem jest dobrze doprawiony farsz.

d2x7ouy
2.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 30 dag makaronu conchiglione (duże muszle)
  • 50 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 dag masła
  • ser camembert lub brie
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przepis
  • Świeży szpinak opłukać, usunąć ogonki, dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić, dusić do chwili, aż wyparuje cała woda.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie. Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
  • Camembert (lub brie) pokroić w kostkę. Każdą muszlę napełnić farszem szpinakowym, układać na natłuszczonej formie do zapiekania.
  • Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego.
  • Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka makaronowa inaczej. Przepis, który pokocha twoja rodzina
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2x7ouy
d2x7ouy
d2x7ouy
d2x7ouy
Więcej tematów
d2x7ouy