Zapiekane ziemniaczki z kiełbasą, czosnkiem i serem. Prosty hit z grilla lub piekarnika
Ziemniaki faszerowane mięsnymi dodatkami i serem to danie, które zawsze sprawdzi się na grillowe przyjęcie czy kolację prosto z piekarnika. Dodatek czosnku i świeżych ziół jeszcze bardziej podkreśli smak dania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg młodych ziemniaków
- 100 g twardego sera żółtego
- 1 laska kiełbasy wędzonej
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie wyszorować i naciąć w poprzek, tak aby było miejsce na nadzienie. Ser pokroić w kawałki, a kiełbasę w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać - natrzeć nim ziemniaczki. Dodać ser i kiełbasę. Skropić olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 45 minut lub zawinąć w folię spożywczą i grillować ok. godziny. Gotowe posypać natką pietruszki i doprawić do smaku.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze