Pomidory w roli głównej. Pomysły na proste dania
Będzie pysznie
Tarta pomidorowa na cieście francuskim
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g sera feta,
- 4 dojrzałe, mięsiste pomidory,
- łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, estragon) ,
- olej rzepakowy,
- 100 g suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- 30 g tartego parmezanu,
- 30 g orzechów nerkowca,
- garść listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: zacznij od zrobienia pesto. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj tarty parmezan, rozdrobnione orzechy nerkowca, połowę przygotowanych listków bazylii oraz sól i pieprz. Wszystko zblenduj i odstaw na chwilę. Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty i zawiń brzegi (tak jak na zdjęciu powyżej). Fetę pokrusz na ciasto, a następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowane pesto. Na wierzchu poukładaj umyte i pokrojone w plasterki pomidory. Wszystko posyp suszonymi ziołami i skrop delikatnie olejem rzepakowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp gotową tartę resztą poszatkowanych liści bazylii.
Zobacz także wideo: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości