Pomidory w roli głównej. Pomysły na proste dania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie

Obraz
© iStock.com

Jesień to niezaprzeczalnie czas pomidorów. Powinniśmy jeść ich jak najwięcej, dlatego mamy dla was kilka smakowitych przepisów na pomidorowe pyszności. Każdy inny, ale równie smaczny.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g sera feta,
  • 4 dojrzałe, mięsiste pomidory,
  • łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, estragon) ,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • garść listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: zacznij od zrobienia pesto. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj tarty parmezan, rozdrobnione orzechy nerkowca, połowę przygotowanych listków bazylii oraz sól i pieprz. Wszystko zblenduj i odstaw na chwilę. Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty i zawiń brzegi (tak jak na zdjęciu powyżej). Fetę pokrusz na ciasto, a następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowane pesto. Na wierzchu poukładaj umyte i pokrojone w plasterki pomidory. Wszystko posyp suszonymi ziołami i skrop delikatnie olejem rzepakowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp gotową tartę resztą poszatkowanych liści bazylii.

Zobacz także wideo: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

/ 5Pulpety w sosie pomidorowym

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka,
  • jedna sucha bułka,
  • ½ l wody,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • 1½ kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem (ale nie wszystko, zostaw dwa – przydadzą się później), a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w ćwiartki pozostałe 2 pomidory. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.

/ 5Pomidory faszerowane ryżem

Obraz
© iStock.com
  • 6 średniej wielkości pomidorów,
  • 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
  • 200 g mielonej wołowiny,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 gałązek rozmarynu.

Przygotowanie: pomidory umyj, odetnij górę każdego i łyżką wydrąż z nich miąższ. Dziki ryz ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a mięso mielone podsmaż na posiekanej cebulce i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki pokrój w paseczki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż. Wydrążone pomidory napełniaj farszem i ułóż w posmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez 30-35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu.

/ 5Pikantny dżem z pomidorów i chili

Obraz
© iStock.com
  • 1 kg pomidorów
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 140 ml octu winnego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 papryczki chili,
  • łyżeczka soli,
  • niewielki kawałek korzenia świeżego imbiru.

Przygotowanie: zacznij od przygotowania słoików. Umyj je, osusz, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Nakrętki polej wrzątkiem. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ocet, cukier, pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli, obrany i starty na tarce imbir oraz sól. Wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2 godzinach dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący dżem nałóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2-3 tygodnie.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© iStock.com
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 7-8 pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ulubione suszone przyprawy do smaku (np. oregano, estragon, majeranek) ,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia i tymianek,
  • śmietana 12 proc.

Przygotowanie: zacznij od sparzenia wrzątkiem, obrania ze skórki i pokrojenia w ćwiartki pomidorów. Następnie w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj starte na tarce marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj pomidory i smaż wszystko przez chwilę. Dolej gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i suszone przyprawy. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do nich listki bazylii i wszystko zblenduj. Do każdego talerza nałóż po łyżce śmietany i wlej kilka łyżek kremu, delikatnie wymieszaj, udekoruj świeżym tymiankiem i podaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany