Będzie pysznie
Jesień to niezaprzeczalnie czas pomidorów. Powinniśmy jeść ich jak najwięcej, dlatego mamy dla was kilka smakowitych przepisów na pomidorowe pyszności. Każdy inny, ale równie smaczny.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g sera feta,
- 4 dojrzałe, mięsiste pomidory,
- łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, estragon) ,
- olej rzepakowy,
- 100 g suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- 30 g tartego parmezanu,
- 30 g orzechów nerkowca,
- garść listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: zacznij od zrobienia pesto. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj tarty parmezan, rozdrobnione orzechy nerkowca, połowę przygotowanych listków bazylii oraz sól i pieprz. Wszystko zblenduj i odstaw na chwilę. Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty i zawiń brzegi (tak jak na zdjęciu powyżej). Fetę pokrusz na ciasto, a następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowane pesto. Na wierzchu poukładaj umyte i pokrojone w plasterki pomidory. Wszystko posyp suszonymi ziołami i skrop delikatnie olejem rzepakowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp gotową tartę resztą poszatkowanych liści bazylii.
Zobacz także wideo: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości
Pulpety w sosie pomidorowym
- ½ kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- jedna sucha bułka,
- ½ l wody,
- mleko do namoczenia bułki,
- 1½ kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem (ale nie wszystko, zostaw dwa – przydadzą się później), a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w ćwiartki pozostałe 2 pomidory. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Pomidory faszerowane ryżem
- 6 średniej wielkości pomidorów,
- 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
- 200 g mielonej wołowiny,
- kilka czarnych oliwek,
- kilka suszonych pomidorów,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 gałązek rozmarynu.
Przygotowanie: pomidory umyj, odetnij górę każdego i łyżką wydrąż z nich miąższ. Dziki ryz ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a mięso mielone podsmaż na posiekanej cebulce i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki pokrój w paseczki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż. Wydrążone pomidory napełniaj farszem i ułóż w posmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez 30-35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu.
Pikantny dżem z pomidorów i chili
Przygotowanie: zacznij od przygotowania słoików. Umyj je, osusz, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Nakrętki polej wrzątkiem. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ocet, cukier, pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli, obrany i starty na tarce imbir oraz sól. Wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2 godzinach dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący dżem nałóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2-3 tygodnie.
Kremowa zupa pomidorowa
Przygotowanie: zacznij od sparzenia wrzątkiem, obrania ze skórki i pokrojenia w ćwiartki pomidorów. Następnie w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj starte na tarce marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj pomidory i smaż wszystko przez chwilę. Dolej gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i suszone przyprawy. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do nich listki bazylii i wszystko zblenduj. Do każdego talerza nałóż po łyżce śmietany i wlej kilka łyżek kremu, delikatnie wymieszaj, udekoruj świeżym tymiankiem i podaj. Smacznego!