Pomidory w roli głównej. Pomysły na proste dania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie

Obraz
© iStock.com

Jesień to niezaprzeczalnie czas pomidorów. Powinniśmy jeść ich jak najwięcej, dlatego mamy dla was kilka smakowitych przepisów na pomidorowe pyszności. Każdy inny, ale równie smaczny.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g sera feta,
  • 4 dojrzałe, mięsiste pomidory,
  • łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, estragon) ,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • garść listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: zacznij od zrobienia pesto. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj tarty parmezan, rozdrobnione orzechy nerkowca, połowę przygotowanych listków bazylii oraz sól i pieprz. Wszystko zblenduj i odstaw na chwilę. Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty i zawiń brzegi (tak jak na zdjęciu powyżej). Fetę pokrusz na ciasto, a następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowane pesto. Na wierzchu poukładaj umyte i pokrojone w plasterki pomidory. Wszystko posyp suszonymi ziołami i skrop delikatnie olejem rzepakowym. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp gotową tartę resztą poszatkowanych liści bazylii.

Zobacz także wideo: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

/ 5Pulpety w sosie pomidorowym

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka,
  • jedna sucha bułka,
  • ½ l wody,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • 1½ kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem (ale nie wszystko, zostaw dwa – przydadzą się później), a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w ćwiartki pozostałe 2 pomidory. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.

/ 5Pomidory faszerowane ryżem

Obraz
© iStock.com
  • 6 średniej wielkości pomidorów,
  • 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
  • 200 g mielonej wołowiny,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 gałązek rozmarynu.

Przygotowanie: pomidory umyj, odetnij górę każdego i łyżką wydrąż z nich miąższ. Dziki ryz ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a mięso mielone podsmaż na posiekanej cebulce i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki pokrój w paseczki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż. Wydrążone pomidory napełniaj farszem i ułóż w posmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez 30-35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu.

/ 5Pikantny dżem z pomidorów i chili

Obraz
© iStock.com
  • 1 kg pomidorów
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 140 ml octu winnego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 papryczki chili,
  • łyżeczka soli,
  • niewielki kawałek korzenia świeżego imbiru.

Przygotowanie: zacznij od przygotowania słoików. Umyj je, osusz, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Nakrętki polej wrzątkiem. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ocet, cukier, pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli, obrany i starty na tarce imbir oraz sól. Wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2 godzinach dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący dżem nałóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2-3 tygodnie.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© iStock.com
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 7-8 pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ulubione suszone przyprawy do smaku (np. oregano, estragon, majeranek) ,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia i tymianek,
  • śmietana 12 proc.

Przygotowanie: zacznij od sparzenia wrzątkiem, obrania ze skórki i pokrojenia w ćwiartki pomidorów. Następnie w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj starte na tarce marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dodaj pomidory i smaż wszystko przez chwilę. Dolej gorący bulion i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, pieprz i suszone przyprawy. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do nich listki bazylii i wszystko zblenduj. Do każdego talerza nałóż po łyżce śmietany i wlej kilka łyżek kremu, delikatnie wymieszaj, udekoruj świeżym tymiankiem i podaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja