Wątróbki z kurczaka w czerwonym winie
Wątróbka drobiowa to najdelikatniejsze z ogólnodostępnych podrobów. Niepodważalnym atutem wątróbki drobiowej jest stosunkowa łatwość przygotowania. Wątróbkę należy opłukać i uważnie obejrzeć – jeżeli na jej powierzchni znajdziemy mały, ciemny pęcherzyk, trzeba go delikatnie usunąć tak, by nie pękł. W przeciwnym wypadku wątróbka będzie wyjątkowo gorzka i po prostu niejadalna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1⁄3 kg pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki masła
- 1/2 kg wątróbek z kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- odrobina pieprzu
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu, consommé lub rosołu z kurczaka
- Roztopić masło i smażyć na nim cebulę lub szczypior, natkę i pieczarki, aż cebula zmięknie.
- Oprószyć wątróbki mąką, solą i pieprzem. Dołożyć je na patelnię i smażyć przez 5 minut.
- Dodać czerwone wino i bulion (consommé lub rosół z kurczaka).
- Gotować przez 10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Podawać w wieńcu z gotowanego ryżu ze smażonym bakłażanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze