Trwa ładowanie...
d3uwszl
08-12-2022 12:00

Wątróbki z kurczaka w czerwonym winie

Przepis

Wątróbka drobiowa to najdelikatniejsze z ogólnodostępnych podrobów. Niepodważalnym atutem wątróbki drobiowej jest stosunkowa łatwość przygotowania. Wątróbkę należy opłukać i uważnie obejrzeć – jeżeli na jej powierzchni znajdziemy mały, ciemny pęcherzyk, trzeba go delikatnie usunąć tak, by nie pękł. W przeciwnym wypadku wątróbka będzie wyjątkowo gorzka i po prostu niejadalna.

d3uwszl
4.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ALEX@DONIN
Składniki
  • 1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1⁄3 kg pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 kg wątróbek z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu, consommé lub rosołu z kurczaka
Przepis
  • Roztopić masło i smażyć na nim cebulę lub szczypior, natkę i pieczarki, aż cebula zmięknie.
  • Oprószyć wątróbki mąką, solą i pieprzem. Dołożyć je na patelnię i smażyć przez 5 minut.
  • Dodać czerwone wino i bulion (consommé lub rosół z kurczaka).
  • Gotować przez 10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Podawać w wieńcu z gotowanego ryżu ze smażonym bakłażanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wątróbki z kurczaka w czerwonym winie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
Więcej tematów
d3uwszl