Waniliowo-czekoladowy lava cake. Deser dla fanów lodów i czekolady
Kiedy na zewnątrz robi się zimno i niespecjalnie mamy ochotę na lodowe słodkości, warto przestawić się na ciepłe, rozgrzewające desery. Nie oznacza to jednak, że z lodów musimy rezygnować całkowicie, ponieważ mogą one nam służyć jako półprodukt. Taką ciekawą propozycją będzie lava cake, czyli rodzaj fondantu z płynnym waniliowym wnętrzem zrobionym właśnie z lodów. Przepis z bloga* "Tanio-Szybko-Smacznie"*.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- parę gałek lodów waniliowych
- 330 g mąki
- kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 220 g roztopionego masła
- 180 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu.
Do podania:
- kakao
- dowolne owoce.
Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte.
Formę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 12 minut (185 stopni C termoobieg). Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.
Zobacz także: koktajl czekoladowy nie tylko dla dzieci
src="https://d.wpimg.pl/1437582791--556131226/lod.jpg"/>
*Polecamy wideo: Krem czekoladowy wg przepisu z 1871 roku. *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze