Trwa ładowanie...
d2hhaum
02-10-2017 10:09

Waniliowo-czekoladowy lava cake. Deser dla fanów lodów i czekolady

Przepis

Kiedy na zewnątrz robi się zimno i niespecjalnie mamy ochotę na lodowe słodkości, warto przestawić się na ciepłe, rozgrzewające desery. Nie oznacza to jednak, że z lodów musimy rezygnować całkowicie, ponieważ mogą one nam służyć jako półprodukt. Taką ciekawą propozycją będzie lava cake, czyli rodzaj fondantu z płynnym waniliowym wnętrzem zrobionym właśnie z lodów. Przepis z bloga* "Tanio-Szybko-Smacznie"*.

d2hhaum
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • parę gałek lodów waniliowych
  • 330 g mąki
  • kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 220 g roztopionego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu.

Do podania:

  • kakao
  • dowolne owoce.
Przepis

Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte.

Formę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 12 minut (185 stopni C termoobieg). Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.
Zobacz także: koktajl czekoladowy nie tylko dla dzieci
src="https://d.wpimg.pl/1437582791--556131226/lod.jpg"/>

*Polecamy wideo: Krem czekoladowy wg przepisu z 1871 roku. *

Waniliowo-czekoladowy lava cake. Deser dla fanów lodów i czekolady
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj