Trwa ładowanie...
d3450at
24-05-2022 14:20

Tiramisu z rabarbarem. Odważne połączenioe smaków

Przepis

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu z dodatkiem... rabarbaru. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d3450at
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Składniki:

  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii

Do nasączenia:

  • 125 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 125 ml likieru cytrynowego lub cytrynówki

Masa rabarbarowa:

  • 500 g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki wody
  • 80 g cukru

Dodatkowo:

  • około 70 g chałwy
  • owoce do ozdoby
Przepis
  • Masa rabarbarowa: pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką.
  • Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Wymieszać razem kawę, cytrynówkę i 1/3 ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
  • Odłożyć parę łyżek śmietanowego kremu (około 1/4) nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Na biszkopty w blaszce wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Następnie wylać 1/2 masy rabarbarowej, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową.
  • Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem, zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować nim wierzch ciasta.
  • Deser obficie posypać pokruszoną chałwą i ozdobić świeżymi owocami.
  • Tiramisu z rabarbarem i chałwą podawać pokrojone na dość grube plastry.
Tiramisu z rabarbarem. Odważne połączenioe smaków
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at