Tarta jeżynowa na ciasteczkowym spodzie
Jeżynowa tarta z pewnością pomoże osłodzić koniec wakacji. Jest prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. A jak smakuje? Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
300 g ciasteczek zmiksować z 30 g masła i 30 g oleju kokosowego. Wyłożyć blachę na tartę 25 cm i wstawić do lodówki.
Masa: 300 g jeżyn wymieszać z 1/3 szklanki palantynozy, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. 3 łyżki żelatyny zalać 1/4 szklanki gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. 300 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Jeżyny zmiksować, przetrzeć przez sitko, wymieszać z żelatyną i śmietanką. Masę wylać na spód z ciasteczek i włożyć na min. godzinę do lodówki.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze