Trwa ładowanie...
d3s1any
Katarzyna Kwella
30-08-2019 10:48

Tarta jeżynowa na ciasteczkowym spodzie

Przepis

Jeżynowa tarta z pewnością pomoże osłodzić koniec wakacji. Jest prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. A jak smakuje? Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d3s1any
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 300 g ciasteczek owsianych lub herbatników
  • 30 g masła
  • 30 g oleju kokosowego
  • 300 g jeżyn
  • 1/3 szklanki palantynozy lub innego słodzidła
  • 3 łyżki żelatyny
  • 300 ml kremówki
Przepis

300 g ciasteczek zmiksować z 30 g masła i 30 g oleju kokosowego. Wyłożyć blachę na tartę 25 cm i wstawić do lodówki.

Masa: 300 g jeżyn wymieszać z 1/3 szklanki palantynozy, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. 3 łyżki żelatyny zalać 1/4 szklanki gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. 300 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Jeżyny zmiksować, przetrzeć przez sitko, wymieszać z żelatyną i śmietanką. Masę wylać na spód z ciasteczek i włożyć na min. godzinę do lodówki.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Tarta jeżynowa na ciasteczkowym spodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3s1any

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1any
d3s1any
d3s1any
d3s1any
Więcej tematów
d3s1any