Drożdżówki z jeżynami. Smakowity domowy wypiek z owocami
Idealne domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Ciasto jest delikatne, a lekką kwaskowatość owoców może osłodzić własnoręcznie przygotowany lukier. Sprawdzony przepis poleca "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 25 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g mąki (ok. 3 szklanki),
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków.
Nadzienie:
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki dżemu - użyłam malinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- owoce - u mnie jeżyny.
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon.
Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie.
Zobacz także: czekoladowe powidła śliwkowe, czyli czekośliwka
src="https://d.wpimg.pl/557449451-1637119777/czekosliw.jpg"/>
Polecamy wideo: Papatacze, czyli drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze