Sos z grzybów suszonych
Gęsty sos z leśnych suszonych grzybów to klasyka polskiej kuchni. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kopytek czy gołąbków z kaszą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
- 1 duża cebula
- 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 proc.
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- do smaku: sól, pieprz mielony, suszony tymianek
Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze