Trwa ładowanie...
d11hb8t

Podgrzybki

Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
Źródło: Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Podgrzybek brunatny to jeden z najpopularniejszych grzybów występujących w polskich lasach. Jest jadalny, nadaje się do marynowania czy przyrządzania aromatycznych grzybowych sosów.

Podgrzybki są spokrewnione z borowikami i znany był pod nazwą grzyb płowy. Forma podgrzybek została użyta w latach 60. minionego wieku. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym.
Miąższ owocników podgrzybka jest białawy, czasem żółtawy, uszkodzony zawsze sinieje. Jego zapach jest przyjemny, smak łagodny, bardzo grzybowy.

Jest twardy i przybiera bardzo różne kształty, zazwyczaj ma formę mniej lub bardziej walcowatą z delikatnie zaostrzoną podstawą. Bywa także wybrzuszony, pogięty, z grubą bulwą. Kapelusz podgrzybka brunatnego ma kolor kasztanowo-brązowy, a jego trzon jest o wiele jaśniejszy.

Chociaż nie ma tak dorodnego smaku jak borowik, w kuchni może być wykorzystywany na rozmaite sposoby. W surowym stanie jest trujący, dlatego przed spożyciem należy go poddać odpowiedniej obróbce termicznej lub zamarynować. Nadaje się do przyrządzania zup oraz sosów.

Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np. podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, podgrzybek żeberkowany. Jednym z nich jest także trujący podgrzybek szatański, którego należy unikać w lesie. Zjedzenie go może skutkować śmiercią.

Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele soli mineralnych. Podgrzybki w 80 proc. składają się z wody, pozostałe 20 proc. masy to w większości białka i trochę cukrów. Podgrzybki, tak jak wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym. Ze względu na zawartość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów, podgrzybki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian.

Podgrzybki są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego podgrzybków nie podaje się dzieciom poniżej 6 roku życia oraz osobom starszymi i schorowanym.

d11hb8t
d11hb8t
d11hb8t
Więcej tematów
d11hb8t

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj