Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Podgrzybki

Podgrzybek brunatny to jeden z najpopularniejszych grzybów występujących  w polskich lasach. Przepisy z podgrzybkami Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
Podgrzybek brunatny to jeden z najpopularniejszych grzybów występujących w polskich lasach. Przepisy z podgrzybkami

Podgrzybek brunatny to jeden z najpopularniejszych grzybów występujących w polskich lasach. Jest jadalny, nadaje się do marynowania czy przyrządzania aromatycznych grzybowych sosów.

Podgrzybki są spokrewnione z borowikami i znany był pod nazwą grzyb płowy. Forma podgrzybek została użyta w latach 60. minionego wieku. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym.
Miąższ owocników podgrzybka jest białawy, czasem żółtawy, uszkodzony zawsze sinieje. Jego zapach jest przyjemny, smak łagodny, bardzo grzybowy.

Jest twardy i przybiera bardzo różne kształty, zazwyczaj ma formę mniej lub bardziej walcowatą z delikatnie zaostrzoną podstawą. Bywa także wybrzuszony, pogięty, z grubą bulwą. Kapelusz podgrzybka brunatnego ma kolor kasztanowo-brązowy, a jego trzon jest o wiele jaśniejszy.

Chociaż nie ma tak dorodnego smaku jak borowik, w kuchni może być wykorzystywany na rozmaite sposoby. W surowym stanie jest trujący, dlatego przed spożyciem należy go poddać odpowiedniej obróbce termicznej lub zamarynować. Nadaje się do przyrządzania zup oraz sosów.

Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np. podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, podgrzybek żeberkowany. Jednym z nich jest także trujący podgrzybek szatański, którego należy unikać w lesie. Zjedzenie go może skutkować śmiercią.

Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele soli mineralnych. Podgrzybki w 80 proc. składają się z wody, pozostałe 20 proc. masy to w większości białka i trochę cukrów. Podgrzybki, tak jak wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym. Ze względu na zawartość białka zbudowanego z łatwo przyswajalnych aminokwasów, podgrzybki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian.

Podgrzybki są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego podgrzybków nie podaje się dzieciom poniżej 6 roku życia oraz osobom starszymi i schorowanym.

d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74