Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Sos kurkowy do mięs i makaronów. Jak zrobić?

Przepis

Sezon na grzyby w pełni. Jednym z najsmaczniejszych gatunków grzybów są kurki. Możemy z nich przyrządzić pyszną zupę, dodać do jajecznicy czy tarty, a także ugotować sos. Sos kurkowy jest bardzo aromatyczny i kremowy. To świetny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, makaronu czy kaszy. Jak go zrobić?

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Sos kurkowy do mięs i makaronów. Jak zrobić?
iStock
Składniki
  • 200 g kurek
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 200 ml kremówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • suszony tymianek
  • pęczek natki pietruszki
Przepis
  • Szalotki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Kurki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku lub na patelni rozgrzewamy masło.
  • Wrzucamy szalotkę i czosnek, lekko podsmażamy, by się zeszkliły.
  • Dodajemy kurki i smażymy jeszcze przez chwilę. Wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i gotujemy około 20 minut.
  • Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sos kurkowy do mięs i makaronów. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk