Sos kurkowy do mięs i makaronów. Jak zrobić?
Sezon na grzyby w pełni. Jednym z najsmaczniejszych gatunków grzybów są kurki. Możemy z nich przyrządzić pyszną zupę, dodać do jajecznicy czy tarty, a także ugotować sos. Sos kurkowy jest bardzo aromatyczny i kremowy. To świetny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, makaronu czy kaszy. Jak go zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szalotki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Kurki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku lub na patelni rozgrzewamy masło.
- Wrzucamy szalotkę i czosnek, lekko podsmażamy, by się zeszkliły.
- Dodajemy kurki i smażymy jeszcze przez chwilę. Wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i gotujemy około 20 minut.
- Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl