Śniadaniowy hit. Jajko chmurka na grzance z sałatką
Jajko przygotowane w ten sposób wygląda bajecznie, a jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane – wystarczy jajko, miseczka, odrobina przypraw i nagrzany piekarnik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- garść liści młodego szpinaku
- obrane i pozbawione pestki awokado
- opcjonalnie 4 plastry boczku
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy i delikatnie wszystko wymieszać. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień podsmażony boczek i żółtka. Ponownie wstaw do piekarnika na kilka min., aż żółtko się zetnie. Jajko chumrkę podawaj na tostach z sałatką ze szpinaku i awokado.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze