Trwa ładowanie...
djup0ft
djup0ft

Smażone pierożki serowe. Chrupiące i pyszne

Przepis

Smażone pierożki z serowym nadzieniem to danie albo przekąska, która zasmakuje nie tylko fanom pierogów. Połączenie dwóch serów sprawi, że nadzienie będzie dla nas prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem.

4.0
(12 głosów)
Oceń:
djup0ft
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Smażone pierożki serowe. Chrupiące i pyszne
Materiały prasowe
Smażone pierożki serowe. Chrupiące i pyszne
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli

Nadzienie:

  • 300 g sera greckiego Greksyr
  • 150 g sera żółtego Radamer
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
Przepis

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Zajadamy gorące!

Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko", uczestniczka V edycji programu "Mastechef".

Polecamy wideo: Ravioli caprese - poczuj się jak we włoskiej restauracji

Smażone pierożki serowe. Chrupiące i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
djup0ft

Podziel się opinią

5
5
Share
djup0ft
djup0ft

djup0ft
djup0ft
djup0ft