Smażone pierożki serowe. Chrupiące i pyszne
Smażone pierożki z serowym nadzieniem to danie albo przekąska, która zasmakuje nie tylko fanom pierogów. Połączenie dwóch serów sprawi, że nadzienie będzie dla nas prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- pól szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
Nadzienie:
- 300 g sera greckiego Greksyr
- 150 g sera żółtego Radamer
- 1 jajko
- pieprz do smaku
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Zajadamy gorące!
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko", uczestniczka V edycji programu "Mastechef".
Polecamy wideo: Ravioli caprese - poczuj się jak we włoskiej restauracji
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze